Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ


Χωρίς κάποια σημαντική αφορμή, μου ήρθε στο μυαλό το όνομα του Χρήστου Μαλαδένη. Ενός παίκτη που αγαπήθηκε πάρα πολύ από την κιτρινόμαυρη εξέδρα και που αγωνίστηκε στην ομάδα μας για 8 χρόνια κατακτώντας τέσσερα κύπελλα, ένα Σούπερ Καπ και προσφέροντας άφθονο γέλιο με τους απίστευτους τραυματισμούς του. Αρχικά αποκτήθηκε με σκοπό να αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ. Γρήγορα αυτή η σκέψη απορρίφθηκε, καθώς ο προπονητής θεώρησε ότι θα απέδιδε καλύτερα ως αμυντικός χαφ. Με το πέρασμα των χρόνων, ο Μαλαδένης πήρε το ρόλο του ως ο 12ος παίκτης της ΑΕΚ. Σε καμία του χρονιά στη Φιλαδέλφεια δεν λογιζόταν ως βασικός, αλλά κάθε φορά, έβρισκε τον τρόπο να αγωνίζεται  σε αρκετά ματς της εκάστοτε περιόδου.
«ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ» ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ
Μια από τις πιο αστείες κιτρινόμαυρες ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί ο φροντιστής της ΑΕΚ, Κώστας Καρυδόπουλος, είναι ένας απίστευτος τρόπος που τραυματίστηκε ο Χρήστος Μαλαδένης. Σε μια προπόνηση επί εποχής Στεπάνοβιτς, που μπορεί να παρομοιαστεί μονάχα με δημόσιους υπαλλήλους σε ΔΟΥ στις 13:55, ο Μαλαδένης κέρδισε σε ένα διαγωνισμό για το ποιος θα χτυπήσει πρώτος το δοκάρι. Το έπαθλο; Ένα γρήγορο ντους στις ελάχιστες ντουσιέρες των Θρακομακεδόνων. Ο Μαλαδένης, περιχαρής έτρεξε προς τα αποδυτήρια και άρχισε να κάνει μπάνιο. Ενώ οι υπόλοιποι παίκτες ασχολούνταν με τον υψίστης σημασίας διαγωνισμό, οι φωνές του Χρηστάρα από τα αποδυτήρια ακούστηκαν ως το καζίνο. Οι παίκτες έτρεξαν στα αποδυτήρια και βρήκαν το Μαλαδένη γυμνό να σφαδάζει στους πόνους. Τι είχε συμβεί; Ο Μαλαδένης είχε γλιστρήσει στο ντους και πέφτοντας είχε χτυπήσει το δάχτυλο του ποδιού του,  μιας και από την πτώση προσέκρουσε στο… καλοριφέρ! Αλησμόνητη θα μείνει η ατάκα του φροντιστή ο οποίος είπε το εκπληκτικό: «Το μόνο που απομένει να πάθει ο Μαλαδένης, είναι καθώς βγαίνει τετ α τετ, να του πέσει ένα πιάνο στο κεφάλι». Η συγκεκριμένη στιγμή, είναι εκείνη που καθιέρωσε το Χρήστο στις συνειδήσεις μας ως τον μεγάλο γκαφαντζή εκείνης της εποχής!


ΚΑΡΙΕΡΑ
Ήρθε στην ΑΕΚ από την Ξάνθη το 1995. Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ντούσαν Μπάγεβιτς κι εκείνη την εποχή θεωρείται ένας από τους πιο εξελίξιμους παίκτες. Την περίοδο 95-96, υπήρξε ενεργό μέλος της καλύτερης ΑΕΚ όλων των εποχών. Αγωνίστηκε 28 φορές, κυρίως ως μέσος, σκοράροντας μια φορά πλαισιωμένος από πολύ μεγάλους παίκτες της εποχής όπως τον Τσάρτα, τον Κετσπάγια, τον Μπατίστα και τον Κωστή. Η περίοδος 97-98 μπορεί να μην ήταν η καλύτερη στην καριέρα του αλλά τον καθιέρωσε στην καρδιά μας με τον πιο κλασσικό τρόπο. Σκοράροντας σε ντέρμπι εναντίον του παναθηναϊκου. Με δικό του γκολ επικρατήσαμε με 0-1 σημειώνοντας για πρώτη φορά το επίτευγμα του 4Χ4 στα ντέρμπι με τους απαταιώνιους. Τότε ακούστηκε και το γνωστό σύνθημα, που η σοβαρότητα του blog δεν επιτρέπει να το γράψω. Η σαιζόν 98-99 ξεκίνησε με πολλές φιλοδοξίες που γρήγορα περιορίστηκαν, λόγω των πολλών τραυματισμών, απόρροια της πιο αντιεπαγγελματικής προετοιμασίας όλων των εποχών υπό την ηγεσία Στεπάνοβιτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να είναι τραυματίες όλοι οι επιθετικοί μας. Έτσι ο Μαλαδένης αγωνίστηκε ως σέντερ φορ, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις σκοράροντας 13 φορές σε 25 αγώνες. Καλύτερό του παιχνίδι, αναμφίβολα απέναντι στον Ηρακλή, όπου σκόραρε τρις και επί της ουσίας οδήγησε την ομάδα στα προκριματικά του τσαμπιονς ληγκ. Εκείνη τη χρονιά, ήταν κι από τους παίκτες που ταξίδεψαν στο Βελιγράδι εν καιρώ πολέμου, γράφοντας άλλη μια χρυσή σελίδα στην Ιστορία της ΑΕΚ. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στον τελικό του κυπέλλου εναντίον του Ιωνικού, σκοράροντας το 3ο τέρμα του αγώνα, επισφραγίζοντας την κατάκτηση του τροπαίου. Σημαντική παρουσία ως πρώτη αλλαγή σε όλα τα ματς, είχε και τη σαιζόν 01-02 επί Σάντος που η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο και έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον οσφπ, μιας και στον «τελικό του πρωταθλήματος», ο Βασσάρας ακύρωσε κανονικό γκολ του Νικολαϊδη για το 0-2, στερώντας από την ΑΕΚ το πρωτάθλημα.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Στο καλύτερο ματς από πλευράς απόδοσης της ΑΕΚ, που έχω παρακολουθήσει ποτέ, ο Μαλαδένης ξεκίνησε από τον πάγκο. Ωστόσο, ένας τραυματισμός του Πέτκοφ στο 12ο λεπτό, ανάγκασε τον Μπάγεβιτς να τον αντικαταστήσει με το Χρήστο. Εκείνος άδραξε την ευκαιρία και έδωσε το προβάδισμα με 2-1 στην ΑΕΚ νικώντας στον αέρα Παβόν, Ελγκέρα, Κασίγιας και Ρομπέρτο Κάρλος, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού στο «Νίκος Γκούμας». Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η φάση του 90ο λεπτού όπου μετά το δοκάρι του Ραουλ, δημιουργήσαμε μια φανταστική αντεπίθεση που είχε ως τελικό στόχο τον προωθημένο Μαλαδένη. Μια λακούβα, ήταν η αιτία να χαθεί η μεγαλειώδης ευκαιρία του, που θα χάριζε τη νίκη στην ΑΕΚ. Δυστυχώς, η πορεία της μπάλας μετά τη λόμπα που επειχήρησε είχε τελικά κατεύθυνση προς τη Δεκελείας. Συνολικά για το Δικέφαλο, αγωνίστηκε 189 φορές σκοράροντας 41 γκολ πριν φύγει για τον ΠΑΟΚ. Τον ευχαριστούμε για όσα προσέφερε, καθώς όποτε έπαιζε τα έδινε πραγματικά όλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: