Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΑΕΚ-247 ΘΥΜΑΤΑΙ...


"Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα!"
Ο Θεολόγης Παπαδόπουλος, τα λουλούδια και το χαμένο κύπελλο του '88"





Με αφορμή τα στημένα παιχνίδια που βγαίνουν στην επιφάνεια, σε συνάρτηση με τους ρυθμούς πολυβόλου που ακούγονται τα εμπλεκόμενα ονόματα, μου ήρθε στο μυαλό η χαρακτηριστικότερη στιγμή εμπλοκής της ΑΕΚ σε τέτοιου είδους κατάσταση. Αν και εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είμαστε στην πλευρά του θύματος, το γεγονός πως κάποιος παίκτης μας πιθανώς να χρηματίστηκε μας ντροπιάζει όλους. Ο αγώνας στον οποίο αναφέρομαι είναι εκείνος ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον –ποιον άλλο;-Οσφπ. Πιο συγκεκριμένα την περίοδο 87-88 για το θεσμό του Κυπέλλου.
Ο πρώτος αγώνας είχε διεξαχθεί στο «Καραϊσκάκη» και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1. Ο επαναληπτικός, ορίστηκε για την 10η Φεβρουαρίου και ο αγώνας μύριζε μπαρούτι. Ο τότε πρόεδρος του γαύρου, Γιώργος Κοσκοτάς, ανέφερε πως η ΑΕΚ είναι εξαιρετικά άτυχη που κληρώθηκε με τον ΟΣΦΠ. Προφανώς, δεν αναφερόταν στη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, αλλά στις κινήσεις «κάτω από το τραπέζι» που είχαν διενεργηθεί. Εκείνη την εποχή, ήταν κοινό μυστικό και πασιφανές στοιχείο, πως με όποια ομάδα αγωνιζόταν ο σύλλογος του λιμανιού, κάποιος τερματοφύλακας άλλαζε ομάδα. Την περίοδο 87-88 με τα χρώματα της ΑΕΚ, έπαιζε στο τέρμα ο Θεολόγης Παπαδόπουλος. Θεωρείτο, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών και είχε 79 συμμετοχές πριν τον εν λόγω αγώνα στην τετραετή του παρουσία με το Δικέφαλο. Συνολικά με την ΑΕΚ έπαιξε 80 φορές. Τυχαίο;

Μπαλής και Λουλούδια
Τρεις μέρες πριν τον αγώνα καταγγέλθηκε από το Θεολόγη Παπαδόπουλο απόπειρα δωροδοκίας του, με μεσολαβητή τον πρώην ποδοσφαιριστή μας Ντίνο Μπαλή. Με μια ανθοδέσμη, -συνήθης τακτική της εποχής με Παναθηναϊκές καταβολές- επιχείρησε –και μάλλον τα κατάφερε- να δωροδοκήσει τον πορτιέρο μας. Ο τότε πρόεδρός μας Νίκος Ζαφειρόπουλος, διενεργεί τις γνωστές ανακρίσεις για να μάθει «ποιος τα πήρε». Απάντηση δεν πήρε ποτέ, αλλά πέραν της κατάστασης με τον Παπαδόπουλο ήταν πασιφανής η έλλειψη ομαδικής συμπεριφοράς στον αγώνα. Ο κόσμος της ΑΕΚ που είχε γεμίσει το γήπεδο, έμοιαζε μπερδεμένος καθώς ναι μεν δεν πίστευε αυτά που άκουγε, αλλά βλέποντας τον αγώνα δεν μπορούσες να βρεις και από κάπου να πιαστείς πέραν του Μαυροδήμου, που στο γκολ πανηγυρίζει μόνο με το Μανωλά και έναν… οπαδό της ομάδας.
Αγώνας-Λαϊκά Δικαστήρια
Το βίντεο του παιχνιδιού θα το δείτε στο τέλος, προκειμένου να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα για την απόδοση του τερματοφύλακα. Το σίγουρο είναι πως το συμπέρασμα που έβγαλαν όσοι ΑΕΚτσήδες ήταν στο γήπεδο ήταν κοινό. «ένοχος». Μετά το τέλος του αγώνα τα αποδυτήρια της ΑΕΚ είχαν αποκλειστεί από ένα εξαγριωμένο πλήθος που δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό το αποτέλεσμα, όχι λόγω της ήττας αλλά λόγω της προκλητικής εμφάνισης του τερματοφύλακα. Οι περισσότεροι παίκτες, διέφυγαν του κλοιού αλλά ο Παπαδόπουλος ήταν το κόκκινο πανί για τον κόσμο. Χαρακτηριστικά, λεγόταν στα πηγαδάκια, πως δε θα φύγει ζωντανός από εδώ… Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, βρέθηκε μια …δημοσιογραφική λύση. Να εισέλθει στο χώρο των αποδυτηρίων ένας δημοσιογράφος με κάμερα προκειμένου να μιλήσει ο Θεολόγης. Στην ιστορική δήλωσή του, είπε πως «Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα». Αυτή τη δήλωση μάλλον θα τη μετάνιωσε εκ των υστέρων, γιατί το μάτι οριακά δε του βγήκε από τις μπουνιές του κόσμου στην έξοδο του από τη Φιλαδέλφεια, όπου φώναζε « Ψέματα, Ψέματα, εγώ δε τα πήρα ποτέ»… Αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, τότε ένα βίντεο είναι ένα εκατομμύριο, συνεπώς σας το παραθέτω για να βγάλετε κι εσείς τη δική σας «ετυμηγορία». Αν θέλετε τη δική μου, όταν το είδα και παρατήρησα το πρώτο γκολ υποψιάστηκα. Όταν είδα το δεύτερο εκνευρίστηκα. Όταν είδα και το τρίτο… βεβαιώθηκα.
Καλημέρα σας! 


2 σχόλια:

απ'το 58 στη 18 είπε...

Η σφραγιδα της "ντροπης" που ακολουθει αυτο το παιχνιδι-σταθμο στη νεωτερη ιστορια της ομαδας μας ισως ειναι και σφραγιδα "αιωνιων"ερωτηματων.
Η εισοδος στο ποδοσφαιρο του "φαινομενου"Κοσκωτα"με την ταυτοχρονη εμπλοκη του και στα πολιτικα δρωμενα της Ελλαδος-κατι που μαθαμε αργοτερα βεβαια-ειναι ο δραματικος καμβας πανω στον οποιο εξυφαινεται ενα σεναριο δολου,μανιας για εξουσια και χειραγωγησης της κοινης γνωμης με αρμα το πιο αθωο και ευπλαστο κομματι της,ανεκαθεν.Τον οπαδο του"ολυμπιακου θρυλου".Αυτη τη τεραστια μαζα με τον ενθουσιωδη αψαχτο και συνηθως φανατικο μεχρς εσχατων μεσο ορο οπαδου που δεν κρινει τους ηγετες οταν του προσφερουν το "οπιο" της νικης,τους αποθεωνει απλως...Εννοειται οτι αυτη η δυναμη του κοσμου ειναι αξιοσεβαστη για ολους και απο ολους...
ΜΗ ελευση λοιπον Κοσκωτα μεσα σε εποχη πρασινης παντοκρατοριας στο πρωταθλημα ειναι αδεξια. Ο αυτοδημιουργητος τραπεζιτης ειναι δοκτωρ Οικονομικων και θελει να γινει χαλιφης στη θεση του χαλιφη.Δεν γνωριζει το αθλημα.Στρατολογει ανθρωπους απο διαφορους χωρους ακομα κι απο τη πολιτικη για να πετυχει τη πορεια προς τη νικη[καποιοι βοηθησαν πολυ αργοτερα και στη "πραγματωση"του αφρικανικου μοντελου των 12 τιτλων].
Αγοραζει τη πιο πατατα φουρνια ελληνων παικτων της τελευταιας 50ετιας[ισχυει μεχρι και σημερα αναδρομικα]ανεβαζοντας το κασε τους απιστευτα και δημιουργωντας αμηχανια στους ανταγωνιστες του[Νεντιδης,Μολακιδης,Μουστακιδης, Μπανιωτης και αλλα αστερια κυριως απο Β.Ελλαδα]και προσπαθει με τους παληους λοχαγους Μιχο Μητρο,Ξανθοπουλους και μετριους ξενους να παρει τιτλο.Του "καθεται ομως η εκπληκτικη Λαρισα ,η αιρετικη ΑΕΚ τουΤοζα* που κανει απροσμενα φοβερη σαιζον και ο συνηθης παντοκρατορας σε σχετικη υφεση αλλα καλυτερος του.

απ'το 58 στη 18 είπε...

Οταν φθανει το περι ου ο λογος ματς εχουμε παρει θετικοτατο 1-1 στο Καραισκακη και περιμενουμε να δωσουμε τη χαριστικη βολη στο σπιτι μας παιζοντας οπως παντα σαν καμικαζι.Ειμαστε μεσα και στο πρωταθλημα κοντα στην ΑΕΛ που σκιζει και ειναι και μοδα..
Οι φημες οργιαζουν οσο πλησιαζει το παιγνιδι,η γραφικοτητα του επιτελειου του οσφπ που τρεχει το ποδοσφαιρικο τμημα παντοιοτροπως[αδελφος προεδρου-αργοτερα φυγας εκτος χωρας-διαφοροι βοηθοι κλπ]δινει τροφη στα παραλειπομενα των στηλων για περιεργες εξελιξεις ,ψιθυρους κι ολοι κατι ακουν...
Μουρμουρα στο γηπεδο,ζεστη για την εποχη,νευρικοτητα λογω αστηριχτων πληροφοριων που ευκολα μεταβιβαζονται στην ατμοσφαιρα και στην ομαδα στα ντερμπυ απο την εξεδρα στο χορτο.
0-1 συγχυση κι εκνευρισμος που ενισχυει τους φοβους και καμπτει τους"απιστους"..
1-1 σχετικη ανακουφιση χωρις ομως πειστικη αποδοση.Ο Στελιος γυρναει προς τη σκεπαστη που βραζει και τη καθησυχαζει ,τη καλμαρει..Υπαρχουν μετωπα..
1-2 απο γκελες και ασυνεννοησια που μπορει να ειναι κι ελλεψη συνοχης μεταξυ των παικτων.Δεν συμφωνω οτι φταιει ο τερματοφυλακας.
1-3 το σοκ της ανατροπης ο αφιονισμενος οσφπ και η ψυχικη διαθεση τν παικτων το προσφερουν συνολικα ευκολα.Ωρες -ωρες το βλεπεις το κακο ναρχεται...
Συμπερασμα σε επηκοο οσων ακολουθησαν του ματς δηλ. των καταγγελιων,υπονοουμενων,δικων,υποψιωνκλπ.Ισως εγινε προσπαθεια οχι και τοσο διακριτικα να πιαστει το παιγνιδι που κατ'εμε απετυχε.Δεν ενεδωσαν αλλα επηρεαστηκαν,αποτελεσμα να τρωθει η εμπιστοσυνη και αλληλεκτιμηση τους και να μην αντεξουν τη πιεση.Φυσικα υπηρχαν μετα παικτες που δεν ξαναφορεσαν τη κιτρινη φανελα,η εξαφανιστηκαν ,εξοστρακισθεντες απο το βαρος των περιστασεων.Αδικα?Δικαια?Who killed the Kennedies?
Το κακο ειχε γινει διπλο μαλιστα.Η συμπαγης ομαδα που πηγαινε για πρωταθλημα και τοχασε απο τη Λαρισα εν τελει το χασε στα χαρτια...ΑΝ η αποφαση περι τιμωριας του παικτη-κομητη ΤΣΙΓΚΩΦ για ντοπινγκ ισχυε ,η ΑΕΛ ετιμωρειτο κι εχανε το πρωτο τιτλο της ιστοριας της σε μια περιδο πολιτικα που "εσπαγαν"οι δομες και τα κατεστημενα και οι μη προνομιουχοι Ελληνες γινοντουσαν κι αυτοι διασημοι για λιγο..Οι Λαρισαιοι εκοψαν την Ελλαδα στη μεση και η δικαιοσυνη απεδοθη με αρση του σχετικου νομου.
Στη συνεχεια η ΑΕΚ διαλυθηκε .ο θρυλος εχασε το κυπελο σε ενα επισης χιλιοτραγουδισμενο αγωνα που εχει ομοιοτητες με αυτη την ιστορια ποδοσφαιρικης φαντασιας που αφηγηθηκα παραπανω.
Το καλοκαιρι μετα ηρθε ο Ντεταρι σε ρωμαικη γιορτη στο Πειραια,αλλα οχι και το επομενο πρωταθλημα.Το πηραμε σε ενα αγωνα-νεμεση στο ΟΑΚΑμε τον Τακαρο μεσα απο αποβολες και τρελλα γεγονοτα στη πρωτη χρονια του Προπονητη των τιτλων και των θρηνων.-

*για την ΑΕΚ του Τοζα θα υπαρξει αναφορα και αναλυση καποια στιγμη,το αξιζει.