Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Το ΑΕΚ- 247 Θυμάται...


Μιας και το πρωτάθλημα διακόπτεται αποφάσισα να ξεφύγω λίγο από την προπονητολογία και να γράψω ένα αφιέρωμα με θέμα μια παλιά ιστορία της Ένωσης σε συνδυασμό με το αίτημα του «απ’το 58 στη 18» για αφιέρωμα στην ΑΕΚ του Τόζα Βεσελίνοβιτς. Δε θα γράψω για ολόκληρη την ομάδα, αλλά θα αναφερθώ σε έναν συγκεκριμένο αγώνα και στην ιδιομορφία που παρουσιάστηκε σε αυτόν, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Πήττα. Ο αγώνας είναι ντέρμπι Δικεφάλων στη Φιλαδέλφεια σε έναν αγώνα που η πορεία πρωταθλητισμού του πρώτου γύρου έφερε πολύ κόσμο στο γήπεδο καθώς αναμενόταν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Ο Πήττας, πρωταγωνιστής της ιστορίας, ήταν από την αρχή της σαιζόν 87-88 σε καραντίνα, μιας και είχε έντονες διαφωνίες με τη διοίκηση που επί της ουσίας είχε αναγκάσει τον Τόζα να μην τον χρησιμοποιεί. Στο πρώτο μισό της σαιζόν ο Πήττας δεν είχε αγωνιστεί σε κανέναν αγώνα πρωταθλήματος και η μοναδική συμμετοχή του ήταν σε αγώνα κυπέλλου εναντίον της Καλλιθέας. Ωστόσο ο Τόζα, βλέποντας πως δεν του άξιζε αγωνιστικά τέτοια συμπεριφορά και κόντρα στην προσταγή διοίκηση της ομάδας άρχισε να τον παίρνει στις αποστολές και οι πρώτες εμφανίσεις του έγιναν στα τελευταία 2 παιχνίδια του πρώτου γύρου εναντίον του Ηρακλή και του Εθνικού. Λόγω κούρασης και απουσιών ο Πήττας αποτέλεσε ενδεδειγμένη λύση για το βασικό σχήμα της αναμέτρησης της 24ης Ιανουαρίου εναντίον του ΠΑΟΚ. 30 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα διαδραματίστηκε η φάση που έκανε τον αγώνα να μπει για τα καλά στην κατηγορία «ιστορικό παιχνίδι». Ο Στέλιος Μανωλάς κέρδισε ένα φαουλ 35 μέτρα μακριά από το τέρμα καθώς έπειτα από επικίνδυνο παιχνίδι ενός παίκτη του ΠΑΟΚ καταλογίστηκε  έμμεσο φαουλ. Ο Πήττας ανέλαβε την εκτέλεση μη γνωρίζοντας πως δεν μπορεί να εκτελέσει απευθείας, αγνοώντας το σηκωμένο χέρι του διαιτητή που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Πήρε φόρα και εξαπέλυσε έναν κεραυνό μπερδεύοντας τον Γκιτσιούδη που έπεσε στη γωνία του, ακούμπησε ελάχιστα τη μπάλα την οποία και είδε να αναπαύεται στο αριστερό «Γ» της εστίας του ΠΑΟΚ. Οι πανηγυρισμοί έξαλλοι και ο Πήττας έξω φρενών κατευθύνθηκε στα επίσημα όπου και επετέθη φραστικά κατά του προέδρου Ζαφειρόπουλου, επιβεβαιώνοντας ακόμα περισσότερο την κόντρα τους. Αναφερόμενος στον εν λόγω αγώνα ο Πήττας είπε για τη φάση: «Δεν είχα καταλάβει πως το φαουλ ήταν έμμεσο καθώς στη φάση είχαν γίνει δυο φαουλ και νόμιζα πως είχε σφυριχτεί το δεύτερο. Οπότε πίστεψα στα πόδια μου πήρα φόρα και το έβαλα». Είναι χαρακτηριστικό πως αν ο Γκιτσιούδης δεν συμμετείχε στη φάση το γκολ θα ακυρωνόταν ως αντικανονικό μιας και το φαουλ ήταν έμμεσο.  Αυτό το γκολ, έμελλε να δώσει τελικά τη νίκη στην ΑΕΚ και το προβάδισμα στον βαθμολογικό πίνακα σε ένα πρωτάθλημα που κατέκτησε η Λάρισα, αμαυρωμένο βέβαια, από την ιστορία του ντόπινγκ και εις βάρος της ΑΕΚ που ακολουθούσε στη βαθμολογία. 

Το γκολ του αγώνα

2 σχόλια:

απ'το 58 στη 18 είπε...

1.87-88
Αφου συγχαρω για το φιλμακι με φοντο τη σκεπαστη εξαδρα σ'ενα ματς που πρεπει να ειδα παραδοξως απο την 21 {!} ευχαριστω για την αναφορα που ταυτοχρονα μου δινει και το βημα λογω παλαιοτητας να αναφερθω στην ΑΕΚ του Τοζα.Θα ειμαι συντομος γιατι οπως ξαναειπα πληκτρολογω αργα και σημερα ειμαι ακεφος.
Η ομαδα με προεδρο τον ΖΗΤΑ και διαφορους επαγγελματιες παλαιοπαραγοντες αγνοουσε τις διακρισεις τις μεγαλες νικες και τη δοξα κατι χρονια.Εξαιρεση το κυπελλο με το Μαυρο και το Βλαχο στο ΟΑΚΑ και οι παντα καποιες πορειες στο ουεφα που φταναν και τους 3 γυρους με ματς νοκ-αουτ οχι ομιλους!Δεν ειχαμε ποτε κακη ομαδα αντιθετα παλευαμε ανισα αναμεσα σε ΠΑΟ Βαρδινογιαννη και Οσφπ Νταιφα.Νομοτελειακα χαναμε τελικα...Πρεπει να υπηρχαν2-3 επικα παιγνιδια σαυτη τη τριετια -τετραετια που τωρα δεν θυμαμαι ακριβως ,θελω ερεθισμα ,τελος παντων.Ο Τοζα κληθηκε να συνδραμει ων στα αζητητα σχεδον,ειχε παει Τουρκια οπου κατι πηρε μετα τον εδιωξαν οχι καλα ,ψιλοβολοδερνε...Εγινε δεκτος με ωωχ γιατι ειχε θητευσει παλαιοτερα στον ΟΣΦΠ στη φοβερη χρονια με το τελευταιο ματς να κρινει τιτλο κι ο θρυλος επαιζε Ροδο ενω εμεις Ν,Φ με οφη.Χαναμε τιτλο μονο με απωλεια βαθμου ειχαμε πλεονεκτημα νομιζω.Εβραζαν οι πιατσες για συναλλαγη στη Ροδο πριν κι εγινε ενα ματς οργιων οπου κερδισε ο θρυλος 5-4 η 4-3 γιτι δεν ηξερε ο ενας ποιος ηταν πιασμενος και απο ποιον...Εμεις κερδισαμε παντως τοτε.
Ο ανυποληπτος λοιπον στην ΑΕΚ τοζα ερχεται μουδιασμενα σεμνα και ταπεινα.Τεραστιο σεντερ-φορ στη Βοιβοντινα ,,διεθνης μπαλαδορος 1,70 υψος το πολυ κατι σαν Σερβος Νεστορας.Γατα κοουτς στο παγκο κυριως, δημιουργει μια ομαδα-καμικαζι που χτυπαει ολα τα παιχνιδια παντου και νικαει.Ειχαμε αξιολογο ροστερ αλλα κυριως χημεια καθοδηγηση και παθος για νικη που θυμιζει τωρα το 2004-5 του Σαντος του προπονητη -αποτελεσμα.Με λιγο καλυτερους παικτες αν εξαιρεσω Κατσουρανη και Λυμπε
.Σταχυολογω λογω του ματιου σκαουτερ που ειχε τον Βασιλακο ενα "νοθο"ποδοσφαιρικο παιδι του υψιστου ΚΟΥΔΑ που δεν μπορουσε να πιασει στο ΠΑΟΚ κι ηξερε μαστορικη μπαλα ,δεκαρακι εποχης αλανας που καταπινε το τοπι,σκοραρε ετρεχε οσο αντεχε ων υπερβαρος απο τοτε ,{τωρα ειναι κατι σαν το Μαραντονα στη μεγαλη κατρακυλα του,δεν φαινονται ματια}.Τον εφερε και μαζι με το Ραικο ΓΙΑΝΓΙΑΝΙΝ που πηραμε απο τον ΟΦΗ ενω ολοι,εννοω οι Βερδινογιαννηδες κοιμοντουσαν,εκαναν τη φιλαδελφεια να μοιαζει κατηφορικη.Απιστευτη κατοχη μπαλας.που γαμωτο παντα χαρακτηριζε την ΑΕΚ και το ξεχασαμε,μαντρωμα του αντιπαλου στα 16 μετρα,μελε,σεντρες,παραγωγη παιχνιδιου τοσο μεστη που εχρισε 1ο σκορερ ενα νεοφερμενο Δανεζακι τον Νιλσεν.που στα επομενα χρονια πρεπει λογικα να εγκατελειψε το αθλημα για να ασχοληθει με σκανδιναβικες ταινιες για ενηλικους οπου θαπαιζε το ανηλικο.{σορρυ λογω φατσας .ανακαλω}.Α
Αλλα κι αυτον τον απιθανο γκολτζη ο ΤΟΖΑ τον ενεταξε στο συστημα που σκοτωνε..
Θα συνεχισω στο θεμα αλλη ωρα γιατι κουραστηκα.
2,ΠΑΤΗΡ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Επι τροχαδην προτιμω να μην ερθει αν το κλιμα δεν του κανει.Δεν νομιζω οτι οι αναλογιες ειναι ιδιες με τις τοτε στα αποδυτηρια.Αν αρκουσαν οι παληοι θαλεγα ναι αλλα μαλλον εχουμε ομαδες που τελικα ειναι προς το ΧΙιμενεθ και ισως πρεπει να το εκμεταλευθουμε για να παρουμε το καλυτερο αφου δεν υπαρχει το"ντουλα" για απολυσεις και χρονος αναδομησης με υποτιθεμενο νεο σταφ.ΔΕΝ ΤΟ ΚΛΕΙΝΩ ΤΟ ΘΕΜΑ.Διαφωνω παντως με Μανολο ..

dodos21 είπε...

το ματς το είχαμε δει μαζί με τον ...από το 58 στην 18 , και ορθά θυμάται ο enwsitis για το έμμεσο...