Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Η ιστορία της ΑΕΚ ( Μέρος Α΄)


88 χρόνια ιστορίας συμπληρώνει η μεγάλη ΑΕΚ την Μεγάλη Παρασκευή… 88 χρόνια γεμάτα χαρές, πίκρες, κόντρες, δάκρυα, τίτλους και προσφοράς στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ενας σύλλογος, που για τους οπαδούς της συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο από μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ένα έμβλημα για σήμα στη φανέλα, μια αθλητική αποτύπωση κοινωνικών σκέψεων και καταστάσεων. Ένας σύλλογος εκτός κατεστημένου, αλλά πρωταγωνιστής.
Η ΕΝΩΣΗ ιδρύθηκε το 1924.
 το αρχικό καταστατικό
Στο φημισμένο –πλέον- πατάρι του καταστήματος αθλητικών ειδών του Μενέλαου Ιωνά, πάρθηκε η απόφαση για τη δημιουργία  του συλλόγου που θα συγκέντρωνε στις τάξεις του αρχικά, τους Κωνσταντινουπολίτες που είχαν εγκατασταθεί πρόσφατα στην Αθήνα… Τα ιδρυτικά μέλη, ήταν περίπου 40 με τα αδέρφια Ιωνά, τον Μίλτο Ιερεμιάδη, τον Τιμολέοντα Ταγάρη, τον Κώστα Σπανούδη, τον Φωκίωνα Δημητριάδη και τον Παντελή Καραγιάννη να αποτελούν τους στυλοβάτες του συλλόγου.
Το 1929, παραχωρήθηκε έπειτα από απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου ο ιστορικός χώρος της Νέας Φιλαδέλφειας στην ΑΕΚ. Το σημείο αυτό, αποτέλεσε την έδρα της ΑΕΚ για 74 χρόνια, μέχρι το 2003, όπου και κατεδαφίστηκε.
Την περίοδο 1931-1932 η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος που διοργανώθηκε στην Ελλάδα επικρατώντας του Άρη με 5-3. Της ομάδος, ηγείτο ο μεγάλος Κώστας Νεγρεπόντης που είχε αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία σε ομάδες της Πόλης, όπως η Πέρα Κλουμπ που αποτελεί «πρόγονο» της ΑΕΚ. Στα επόμενα χρόνια, η ομάδα πλαισιώθηκε με μεγάλους για την εποχή παίκτες και κατέκτησε το ντάμπλ το 1939 και το πρωτάθλημα του 1940. Σημαντικότεροι παίκτες της εποχής, ο Μαρόπουλος, ο Δελαβίνιας, ο Ρίμπας, ο Σκλαβούνος, ο Μανέττας, ο Τζανετής, ο Μάγειρας κι ο Χατζησταυρίδης. Ο δεύτερος Παγόσμιος Πόλεμος, ανέκοψε προσωρινά τη δυναμική της ΑΕΚ που έμοιαζε να μην έχει αντίπαλο τότε.
 (η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ)

Μεταπολεμικοί Τίτλοι

 (Κύπελλο Ελλάδος 1956)
Μετά το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου, η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους το 1949 και 1950 κατακτώντας το Κύπελλο εναντίον του Παναθηναϊκού και του Άρη αντίστοιχα. Προπονητής της ομάδας ο Τζάκ Μπίμπι. Τους προπολεμικούς παίκτες, πλαισίωσαν οι Εμμανουηλίδης, Πατάκας και Κουντούρης ενώ έξι χρόνια αργότερα με τον μεγάλο Γιάννη Κανάκη η ομάδα κατέκτησε στη Λεωφόρο το Κύπελλο εναντίον του ΟΣΦΠ.


Δεκαετία ‘60
Η πορεία προς την κατάκτηση της κορυφής δεν ήταν εύκολη μεταπολεμικά και ως βασικότερες αιτίες προέβαλλαν η περιορισμένη «δεξαμενή» άντλησης παικτών, λόγω του καταστατικού που προέβλεπε το δικαίωμα συμμετοχής μόνο σε ποδοσφαιριστές με Κωνσταντινουπολίτικη ή Μικρασιατική καταγωγή, αλλά και η ανάπτυξη κι άλλων μεγάλων ομάδων. Την τροπολογία στο Καταστατικό του Συλλόγου, πραγματοποίησε ο Παντελής Καραγιάννης, απελευθερώνοντας έτσι την ΑΕΚ, δίνοντάς της το δικαίωμα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Ο σύλλογος,  είχε πλέον τμήματα στα βασικότερα αθλήματα καθώς πέραν του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, διέθετε ομάδες, βόλεϊ, πυγχμαχίας, στίβου και ποδηλασίας.  Το τμήμα μπάσκετ κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα το 1958, ενώ η ποδηλασία σάρωνε πραγματικά τη δεκαετία του ’60 κατακτώντας σχεδόν όλες τις διοργανώσεις που συμμετείχε.
 Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιστορικού γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας με την κατασκευή κι άλλων εξεδρών, γεγονός που κατέστησε το γήπεδο ως το πιο σύγχρονο της τότε εποχής. Στο γήπεδο, στεγαζόταν όλος ο σύλλογος, πέραν της ποδηλασίας, για προφανείς λόγους.
Το 1963, ήταν η χρονιά που κατακτήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα Α’ Εθνικής στην ιστορία μας, με την ομάδα να αποτελείται από Ιερά Τέρατα του Δικεφάλου… Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου, Σταματιάδης, Σοφιανίδης, Σεραφείδης, Σκευοφύλακας ήταν μερικά από αυτά. Τότε προπονητής της ομάδας μας, ο Γιένε Τσάκναντι. Ο Μίμης Παπαϊωάννου περιγράφει με τον πλέον συγκινητικό τρόπο την κατάκτηση του τροπαίου, αναφέροντας πως η προσμονή και η χαρά ξεχείλιζαν στη Φιλαδέλφεια και παίκτες και οπαδοί είχαν όλοι γίνει ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας τον τίτλο-δικαίωση μιας ολόκληρης γενιάς. Σήμα κατατεθέν της τότε ομάδας, το μυθικό «ένα δύο» Κώστα Νεστορίδη και Μίμη Παπαϊωάννου που αναβίωσε και στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του ΣΚΑΪ «Για πάντα Πρωταθλητές» στον ιστορικό χώρο του «Νίκος Γκούμας». Στο ακόλουθο βίντεο, η περιγραφή του αξεπέραστου Μίμη για τον τίτλο του 1963(2:20).


1968

Η μεγαλύτερη και πιο τιμητική χρονιά στην ιστορία μας καθώς τότε η ομάδα μας έγινε ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που κατακτά ευρωπαϊκή διοργάνωση… Στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 80 χιλιάδες θεατές η ομάδα θρύλος για το ελληνικό μπάσκετ είχε προπονητή τον Νίκο Μήλα και τους Αμερικάνο, Χρηστέα, Ζούπα, Βασιλειάδη, Τρόντζο, Λαρεντζάκη, Τσάβα, Νεσιάδη, Πετράκη, Δημητριάδη στη σύνθεσή της. Ο αδικοχαμένος Γιώργος Μόσχος απήλαυσε από ψηλά την επιτυχία της ομάδας που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες στις 4 Απριλίου του 1968.

Την εν λόγω χρονιά, η ομάδα μας πραγματοποίησε και την μεγάλη νίκη επί του ΟΣΦΠ στο Καραισκάκη επικρατώντας με 1-4…

Δεκαετία 1970
Είναι η δεκαετία κατά την οποία ο σύλλογός μας, καθιερώθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι παλαιοί μνημονεύουν την τότε ομάδα, ως ό,τι καλύτερο έχει αναδείξει ο Δικέφαλος Αετός στο ποδόσφαιρο. Η αιώνια κόντρα, μικρών και μεγάλων για την τότε ομάδα θα μείνει ένας γρίφος για το ποια ήταν η καλύτερη σε σχέση με αυτή της δεκαετίας του ‘90. Ωστόσο, ουδείς αμφισβητεί πως οι τίτλοι, η χλιδή, οι ευρωπαϊκές νίκες και πορείες ανέδειξαν το μεγαλείο της ΑΕΚ. Ο Λουκάς Μπάρλος, ο σημαντικότερος πρόεδρος όλων των εποχών για την ΑΕΚ, έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και πραγματοποιούσε κάθε όνειρο των Ενωσιτών. Παίκτες όπως ο Θωμάς Μαύρος, ο Λάκης Νικολάου, ο Πέτρος Ραβούσης, ο Τόλης Τόσκας, ο Τάσος, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς δημιούργησαν μια ομάδα όνειρο που πραγματοποίησε και την θρυλική πορεία ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977. Γίναμε η πρώτη ομάδα που επικράτησε σε αγγλικό έδαφος και η μόνη που κατάφερε να ανατρέψει σε νοκ αουτ αγώνες ήττα με 3-0 σε εκείνο το μαγικό βράδυ με την Κουίνς Πάρκ Ρέιντζερς και τον μεγάλο Γιώργο Χρηστίδη… Ο μεγάλος δάσκαλος, Φράντισεκ Φάντροκ, έφερε την επανάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όσοι θυμούνται την τότε ομάδα, αναφέρουν πως το ποδόσφαιρο που έπαιζε προσέγγιζε τους σημερινούς ρυθμούς του αθλήματος λόγω της πληρότητας με την οποία παιζόταν…
(Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λουκάς Μπάρλος)






(ΑΕΚ-1978)









1 σχόλιο:

dodos21 είπε...

Μιχάλη μας έκανες όλους περήφανους και ιδιαίτερα τον πατέρα...σου που σε έκανε ΑΕΚΤΖΗ από την κούνια σου !!!