Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Βγάλτε το φωτοστέφανο του ΟΣΦΠ, αλλάξτε το ποδόσφαιρο... Μπορείτε!




Το προηγούμενο διήμερο, βρέθηκα στο Συνέδριο της Σούπερλιγκας που διοργανώθηκε στο Divani Caravel, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αλλά και διαφόρων αξιωματούχων της ΟΥΕΦΑ, άλλων υψηλόβαθμων κι άλλων χαμηλόβαθμων. Η πρωτοβουλία ήταν εξαιρετική καθώς η πεπερασμένη λογική του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο φρικαλέος τρόπος που λειτουργεί θα έπρεπε να ηχήσει ως καμπάνα στα αυτιά των ατόμων που βρίσκονται στα κέντρα αποφάσεων.


Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, υπήρξαν ομιλίες σημαντικών ανθρώπων που παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας του ποδοσφαίρου στη χώρα τους. Ιδιαιτέρως ξεχώρισε η ομιλία του Φεντερίκ Τιριέ, Προέδρου της γαλλικής Λίγκας αλλά και της ομοσπονδίας των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Τιριέ, είναι ο εμπνευστής του Financial Fair Play της ιδέας που αν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ενδεχομένως να περάσει το ποδόσφαιρο σε μια νέα, ανταγωνιστικότερη εποχή. Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Τιριέ, για ένα επιτυχημένο ποδόσφαιρο είναι η «Αλληλεγγύη». Όπου αλληλεγγύη, η ισόποση χρηματική κατανομή των εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες, έτσι ώστε όλες οι ομάδες να είναι σε θέση να παρουσιάζουν ανταγωνιστικά σχήματα στους αγωνιστικούς χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η οικονομική ευρωστία των περισσότερων ομάδων αλλά και ένα υψηλότερο επίπεδο στο άθλημα. 

Η προαναφερθείσα πρακτική, ακολουθείται από το 1990 στη Γαλλία με θεαματικά αποτελέσματα. Το γαλλικό, είναι με τεράστια διαφορά το ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη καθώς αν εξαιρεθεί μια πενταετής κυριαρχία της Λυών οι πρωταθλήτριες ομάδες διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο. Η περσινή πρωταθλήτρια Μονπελιέ λόγου χάρη, βρίσκεται στην 12η θέση της κατάταξης ενώ και η Λιλ που πέρσι εξασφάλισε την είσοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ  είναι χαμηλά. «Ποδόσφαιρο χωρίς εναλλαγές νικητών, δεν είναι ποδόσφαιρο» είπε ο κ. Τιριέ, συνεπώς αποδεικνύεται με κάθε τρόπο πως στην Ελλάδα βλέπουμε κάτι που μοιάζει, αλλά αποδεδειγμένα δεν είναι ποδόσφαιρο.


Πέραν του κ. Τιριέ, στο Συνέδριο τοποθετήθηκαν και άλλοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου από την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ελβετία και την Αγγλία. Όλοι είχαν να πουν κάτι, να προτείνουν, να κάνουν γνωστή μια πρακτική που ακολουθήθηκε στη χώρα τους και παρουσίασε επιτυχημένη συνταγή. Επί 2 ώρες, πρότειναν λύσεις αποδεδειγμένα υπαρκτές. Τον λόγο στο τέλος των ομιλιών, πήρε ο κ. Μώραλης πρόεδρος της Σούπερλίγκας. Σε έναν λόγο που ανέλυσε τα προβλήματα της Ελλάδος από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, παραλλήλισε σωστά τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με το ποδόσφαιρο. προφανέστατα,  δεν μπορούμε να κάνουμε σαφή διαχωρισμό του ποδοσφαίρου από τα προβλήματα της οικονομίας, ή του ρατσισμού ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου της Ελλάδος. Ωστόσο η απάντηση του στο δια ταύτα, ήταν πως «κύριο μέλημα της Διοίκησης της Σούπερλιγκ είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου». Κύριε Μώραλη, η εμπιστοσύνη του κόσμου δεν ανακτάται με τα λόγια, αλλά με τις πράξεις. Στη Γαλλία, τα χρήματα μοιράζονται ισόποσα στις ομάδες όχι μόνον της πρώτης εθνικής, αλλά και της δεύτερης και των ερασιτεχνικών. Στο ποδόσφαιρο που εσείς δημιουργήσατε (όχι προσωπικά, αλλά η ομάδα που υπηρετήσατε 18 χρόνια), υπάρχει ο φόβος του να πάρει ο παραγοντίσκος της τοπικής ομάδας τα λεφτά και να τα βάλει στην τσέπη του αντί να τα ανακυκλώσει στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος θέλει πράξεις, κουράστηκε από τα λόγια. Δείξτε σε κάποιον πως άλλαξε με έναν τρόπο. Κάντε τη διαιτησία αμερόληπτη και πιστέψτε με όλοι θα δουν πως κάτι αλλάζει. Είναι το πρώτο και ευκολότερο βήμα.

Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, δεν θα έχει δικαίωμα κανένας Κομπότης να λέει μετά το 10λεπτο καθυστερήσεων στη Λιβαδεία το αλησμόνητο «ό,τι και να έγινε, μη μιλάτε για διαιτησία, δεν μας συμφέρει να έχουμε τον Μαρινάκη απέναντι μας». Στην παρούσα φάση, έτσι σκατά που κάνανε το ανυπόληπτο πρωτάθλημά μας, ο ΟΣΦΠ δεν χρειάζεται κανέναν διαιτητή για να στεφθεί πρωταθλητής βροντοφωνάζοντας «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ». Aφήστε λοιπόν τους διαιτητές να κάνουν τη δουλειά τους και δείξτε πως κάτι επιτέλους αλλάζει. Κάτι. Ξεκινήστε από το εύκολο, και η στάση της πλειονότητας του κόσμου θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον. 

Πιστέψτε με.


καλημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: