Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μαύρη παρασκευή



 
Η ιστορία επαναλαμβάνεται με την Ορίτζιναλ 21 να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της όπως και προ 8ετίας με την κατάληψη των τότε γραφείων της ΠΑΕ στην 3ης Σεπτεμβρίου. Θέλοντας και μη, πρέπει να αντιληφθούμε πως το μεγαλείο της ομάδας μας, της ΙΔΕΑΣ και όσων αυτή πρεσβεύει, αφορά μονάχα εμάς και όχι τους ευυπόληπτους (ή μη) επιχειρηματίες, δικηγόρους, οικονομολόγους που άσκησαν διοικητικά καθήκοντα τα τελευταία χρόνια. Οι ποδοσφαιριστές κατά δήλωσή τους, οριακά εξασφαλίζουν την ζωή τους και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω καθώς με 500 ευρώ στην Αθήνα δεν μπορεί να ζήσει κανένας άνθρωπος αξιοπρεπώς.

Η αγωνιστική ανυποληψία περνά σε δεύτερη μοίρα, η διαιτητική επίθεση σε τρίτη και γενικότερα το οτιδήποτε αφορά το ποδόσφαιρο βρίσκεται στο παρασκήνιο. Στο προσκήνιο, βρίσκεται η επιβίωση της Ανωνύμου εταιρίας μέσω της οποίας ενδεχομένως να φτιαχτεί ένα πλάνο σε ποδοσφαιρική βάση. Η μαύρη Παρασκευή, έρχεται να προστεθεί σε αυτό το δράμα που ζει ο ΑΕΚτζης την τελευταία διετία, με τους φανερούς υπευθύνους της διάλυσης να λάμπουν δια της απουσίας τους.

Αποζητώντας το θαύμα, αναμένουμε με άγχος και απαισιοδοξία μια αχτίδα φωτός που θα βγάλει την ΑΕΚ από το θεοσκότεινο τούνελ της αβεβαιότητας. Όπου κι αν βρίσκεται η ΑΕΚ, κάποιοι θα έχουμε ένα κομμάτι του μυαλού και της ψυχής μας αφιερωμένο σε αυτήν. Όσο μάταιο και αν ακούγεται καθώς αναφερόμαστε σε ποδοσφαιρική ομάδα, η ΑΕΚ για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Όχι με την κακή έννοια και την πλήρη ταύτιση με την ομάδα, αλλά με την καλή, αυτή της ενασχόλησης, της σκέψης, της χαράς και της λύπης σε λογικά πλαίσια.

Δεν αντέχεται άλλο αυτό το δράμα και ελπίζω οι θετικές ή αρνητικές εξελίξεις να έρθουν γρήγορα καθώς ποτέ δεν θέλεις να βλέπεις κάποιον σε κώμα. Ξέρεις πως ζει, αλλά δεν κουνιέται. Θες να τραβήξεις την μηχανική υποστήριξη, αλλά ύστερα σκέφτεσαι: «μήπως όχι»; Κουράγιο σε όσους αγαπάνε αυτή την ομάδα.

2 σχόλια:

απ'το 58 στη 18 είπε...

ΠΩΣ ΔΕΝΟΤΑΝΕ Τ'ΑΤΣΑΛΙ
Εχοντας κανει συχνα παρεκκλισεις απο τον κεντρικο καημο του μπλογκ που ειναι η ομαδα μας εχω καταχρασθει την ανοχη των σεπτων επισκεπτων με αναφορες και σε διαφορα δικα μου "κολληματα".Αντιπαρερχομαι τη θλιβερη πραγματικοτητα που βιωνει η Αεκτσηδικη κοινοτητα και ξεκινωντας θελω να συγχαρω και δημοσιως τον πατερα του οικοδεσποτη μας για τη συμπληρωση αλλου ενος ετους γονιμου βιου κοντα μας.Ειναι εθιμοτυπικη πρακτικη που συνηθιζοταν στις αλλοτε σοσιαλιστικες δημοκρατιες για του φωτισμενους και λαοπροβλητους(καθε αλλο στη πραγματικοτητα )ηγητορες.Γνωριζω ομως οτι θα του αρεσει ως σεσημασμενου παρατηρητη της διεθνους διπλωματικης ετικεττας και οχι μονο...Τον συγχαιρω βεβαια και για τον υιο του ,εν γενει ,του οποιου μου αρεσε η αναφορα σε αυτο το μοναδικο κομματι στη ζωη ενος παιδιου που μεγαλωνει και εξελισσεται μεσα σε ενα αθλητικο σωματειο.Οι αναμνησεις μεσα στο περασμα των χρονων ειναι ανεκτιμητες και μοναδικες.Το ζω και εγω με τη πορεια του δικου μου παιδιου.Το παθος και ο παλμος αυτων των "μικρων" ντερμπυ ειναι μοναδικο και μερικες φορες η αδρεναλινη ανεβαινει περισσοτερο κι απο τα" μεγαλα ματς" που εχουμε φαει στα μεγαλα γηπεδα με το κουταλι.
Ευχη να μη ξεχασει ποτε αυτες τις εικονεςκαι επισης ευχη μου να βγει νικητρια η Βασιλισσα τη Κυριακη ,η ομαδα που εμαθε πρωτη μπασκετ σε ολους τους Ελληνες .Απο αξιοκατακριτη αμελεια δεν παρακολουθω ουτε και θιγω τα του μπασκετ μας και ξεχνω οτι αυτη ειναι η ομαδα που με εκανε να ζησω πρωτογνωρες χαρες οταν αρχισα να αντιλαμβανομαι καλυτερα τα του αθλητισμου παροτι οπως εχω ξαναπει μετρω ανθρωποωρες στις εγκαταστασεις της ΑΕΚ απο βρεφος λογω του πατερα μου.Θυμαμαι Κυριακες πρωινα πριν τις τσουληθρες του ΑλσουςΝ.Φ, να παρακολουθω ακομα και με βροχη ζεσταμα και σουτακια του Γιωργου Αμερικανου και του Μοσχου με σατεν στενο σορτσακι στο ανοικτο πισω απο την 21.Απειρα ματς στα υπαρχοντα τοτε ανοικτα και κλειστα με κορυφωση τη πορεια στο Κυπελλο του 68.Αν αυτη η μαγεια δεν σε αιχμαλωτιζει με τις στιγμες της τι να πεις...Πριν καμμια δεκαπενταρια χρονια συναντησα τον Στελιο Βασιλειαδη ,το Πουλι λογω αλτικοτητος αλλα και "ομορφιας".Σχετικα εκπληκτος που τον γνωρισα με ρωτησε :"Ειστε ΑΕΚ ?Γιατι?Του απαντησα χωρις να σκεφτω :"Εσεις φταιτε"και του ειπα ολη την αληθεια και μου φανηκε πολυ υπερηφανος που τακουσε..
Δεν χρειαζεται να πεις πολλα στους 50 και Αεκτσηδες για τις στιγμες του Καλλιμαρμαρου, τις επικες εκτος λογικης περιγραφες του Βασιλη Γεωργιου στο ραδιοφωνο που δυστυχως αποτυπωθηκαν σε βινυλιο μονο στον τελικο.το απιστευτο υπερσωματειακο πανηγυρι,τις υπερβασεις του ελληνικου μπασκετ που απειχε ετη φωτος απο Ανατολικη και Δυτικη Ευρωπη(τοτε υπηρχαν τετοιοι διαχωρισμοι..)κυριως στην οργανωση και υποδομες ,αφου ειχε ταλεντα και παικταραδες.Για να ειμαι δικαιος θα πω οτι το οπλο του Παναθηναικου Σταδιου ηταν σχεδον ανικητο και ισως πολλες φορες μοιραιο για τη τυχη των εκαστοτε αντιπαλων λογω ατμοσφαιρας,αλλα αυτα δεν επαιζαν μπασκετ...
Οταν ειχaμε κανει την επιστροφη και ξαναπηραμε ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ,ντροπη που μου διαφευγει η χρονια ειναι αξεχαστο το ραντεβου της γενιας του 68 με τη νεα εξω απο το Σταδιο σε ενα απο τα πιο συΓκινητικα revisited του παγκοσμιου αθλητισμου..Ας μη ξεχναμε επισης τις χρονιες της υποτιθεμενης παρακμης ,(που δεν ηταν τελικα σε σχεση με το απιστευτο μελλον),με Γκουμα,Ραμπιδη,Γκεκο η τη φουρνια των Μοικανων με τα αξεχαστα ματς-ροκ στο κλειστο ΜΑΣ...Ακολουθει η πιο χλιδατη πορεια προς το αντρικιο πρωταθλημα του 2003 και την ομαδαρα που σκορπιστηκε στους 5 ανεμους...
Θα αποχαιρετησω με αλλη μια αναμνηση που μπορει να ακουστει παραξενη το 2012:Δεν υπηρχε παιχνιδι ποδοσφαιρου εντος εδρας δεκαετια 60,70 που να μην ερχονταν στη θυρα 18 εκει προς τα κατω αριστερα ενας ενας ολοι οι υπερβεντετες παικτες της ομαδας μπασκετ της ΑΕΚ και δεν το εκαναν για να αποθεωθουν αφου ηταν χορτατοι,αλλα για δουν την ομαδα τους.

απ'το 58 στη 18 είπε...

Εννοειται οτι το δανειο της ανωτερω επικεφαλλιδας ειναι απο το κλασικο ομοτιτλο βιβλιο του Οστροφσκι,Τοσο κλασικο που χρησιμοποιειται σαν εκφραση οταν πρεπει να αποδοθουν αναλογα νοηματα και απανταται συχνα η χρηση της σε πολλα γραπτα,