Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Το ΑΕΚ- 247 Θυμάται...



Σήμερα αποφάσισα να ασχοληθώ με ένα ρεκόρ που όμοιό του έχουμε συναντήσει άλλες δύο φορές από καταβολής Ελληνικού ποδοσφαίρου. Η εν λόγω επίτευξη αφορά στη σαιζόν 1992-1993, όπου η ομάδα μας κατάφερε σε 17 εντός έδρας αγώνες όχι μόνο να μην ηττηθεί αλλά να μην παραχωρήσει και ισοπαλία. 17 στα 17 λοιπόν για την ομάδα του Μπάγεβιτς που συνδύασε το μεγαλειώδες ρεκόρ, με την κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου πρωταθλήματος.
Ομάδα
Χαρακτηριστικό της τότε ομάδας, είναι πως παρά το γεγονός πως διαθέτει ένα ρόστερ αποτελούμενο από μεγάλες προσωπικότητες, τίποτα και κανείς δεν ήταν πάνω από την ομάδα. Αυτό πιστώνεται εξ ολοκλήρου στον Μπάγεβιτς που είχε την ομάδα που ήθελε και τους παίκτες που ζητούσε, χωρίς παρεμβάσεις από τη διοίκηση σε οποιοδήποτε ζήτημα.
Πρωτάθλημα
Η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα με ένα βαθμό διαφορά από τον μόνιμο διώκτη της Πανθηναϊκό (78 έναντι 77) και το σερί της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα πέραν μιας περίπτωσης στον αγώνα με την Παναχαϊκή για την 4η αγωνιστική, όπου και επιβληθήκαμε μετά κόπων και βασάνων στο 92 ανατρέποντας μάλιστα το σκορ.(2-1) Στα ντέρμπι είχαμε μια αρκετά καλή συγκομιδή πετυχαίνοντας 2 νίκες , 1 ισοπαλία και μια ήττα εκτός έδρας από ΟΣΦΠ. Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της χρονιάς επιτεύχθηκε εναντίον της Κορίνθου την 13η αγωνιστική με σκορ 7-0. Κακή στιγμή ήταν εκείνη με τον Ιωνικό όπου χάσαμε με 4-3 στη Νίκαια και βρεθήκαμε να χάνουμε με 3-0 και 4-1.
Στιγμή
Ο αγώνας που έκρινε κατά πολύ την τελική έκβαση του πρωταθλήματος ήταν εκείνος με τον Παναθηναικό για την 27η αγωνιστική. Έχω αναφερθεί ενδελεχώς στον εν λόγω αγώνα, με αφορμή το αφιέρωμα στο Χάρη Κοπιτσή και τον απίστευτο αγώνα που έκανε κόντρα στον παο. Εκεί, η ομάδα έδωσε τις ηχηρές απαντήσεις που ζητούσαν οι πεταλουδοσυλλέκτες παναθηναϊκοί και επιβληθήκαμε με χαρακτηριστική άνεση 3-1 κόντρα σε Θεούς και δαίμονες, καθώς αγωνιστήκαμε χωρίς 7 βασικούς παίκτες.
Σκορερ
Ο Βασίλης Δημητριάδης τίναξε τη μπάνκα στον αέρα εκείνη τη χρονιά σκοράροντας 33 φορές σε 33 συμμετοχές! Ο Βαζέχα βγήκε δεύτερος πετυχαίνοντας 32 γκολ! Απίστευτο πραγματικά. Ωστόσο ο Δημητριάδης είχε άξιους συμπαραστάτες σχεδόν όλους τους συμπαίκτες του, μιας και σκόραραν εκτός αυτού 12 διαφορετικοί παίκτες! ( Αλεξανδρής, Μητρόπουλος, Σαβέφσκι, Τσάρτας, Σαμπανάτζοβιτς, Σλίσκοβιτς, Παύλος Παπαϊωάννου, Κοπιτσής, Σταματής, Πατίκας, Κλόπας και Αγορογιάννης.)
Ενδεκάδα
Αν και τότε η ομάδα διέθετε παίκτες ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμους θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω την τότε ενδεκάδα, ούτως ώστε να έχετε μια σφαιρική εικόνα για την υπερομάδα του ’93. Κάτω από τα δοκάρια και στις 34 αναμετρήσεις ήταν ο Αντώνης Μήνου. Δεξί μπάκ ο Χρήστος Βασιλόπουλος και αριστερό ο Βάϊος Καραγιάννης. Κεντρικό αμυντικό δίδυμο ο Μανωλάς με τον Κούτουλα ή τον Παπαδόπουλο. Στο κέντρο οι Σαμπανάτζοβιτς, Σταματής, Παπαϊωάννου και Σαβέφσκι. Επιθετικό δίδυμο οι Δημητριάδης και Αλεξανδρής. Συνήθεις αλλαγές αλλά και ενίοτε βασικοί οι Αγορογιάννης, Σλίσκοβιτς, Μητρόπουλος, Κοπιτσής, Πατίκας και Τσάρτας.

Νίκη τίτλου εναντίον ΠΑΟ


Αγχώδης νίκη επί της Παναχαϊκής



 μαθηματική εξασφάλιση εναντίον του Ολυμπιακού την τελευταία αγωνιστική


Δεν υπάρχουν σχόλια: