Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ!



Μιχάλης Κασάπης

Γεια σας! Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, επανερχόμενος στα αφιερώματα που από αυτά που μου λέτε σας αρέσουν πολύ και σας ευχαριστώ. Ο παίκτης με τον οποίο θα ασχοληθώ σήμερα, αποτελεί έναν εκ των καλύτερων που έχουν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ αγωνιζόμενοι στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής. Ο λόγος για το Μιχάλη Κασάπη, το «φάντασμα» του οποίου στοιχειώνει μέχρι σήμερα την εν λόγω θέση. Υπήρξε αρχηγός της ομάδας μας συνεχόμενα χρόνια και μοιραζόταν τον περιβραχιόνιο με τον Ηλία Ατματσίδη. Δυστυχώς, εκδιώχθηκε με άσχημο τρόπο από το σύλλογο που αγάπησε και αγαπήθηκε.
Καριέρα
Ο Μιχάλης ξεκίνησε να παίζει μπάλα από πάρα πολύ μικρός σε μια ομάδα που λέγεται Δάφνη Ερυθρών. Όσα ξέρετε για αυτή την ομάδα ξέρω και εγώ. Τίποτα. Άνθρωποι του λεβαδειακού τον εντόπισαν και του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη εθνική μόλις στα 17 του χρόνια το 1988. Εκεί αγωνίστηκε για 5 χρόνια τόσο στην άμυνα όσο και στη μεσαία γραμμή. Το καλοκαίρι του 1993, ο Ανδρέας Σταματιάδης και πάλι, έπειτα από στενή παρακολούθηση του παίκτη τον πρότεινε στο Μπάγεβιτς και  ο Κασάπης έκανε το άλμα στην Πρωταθλήτρια. Εξ αρχής καπάρωσε τη θέση του αριστερού μπακ και συνέθεσε με τον Τόνι Σαβέφσκι ένα αξέχαστο δίδυμο στην αριστερή πλευρά, χαρίζοντας ποδοσφαιρικές στιγμές μαγείας, στη Νέα Φιλαδέλφεια και όλη την ποδοσφαιρική Ελλάδα. Για την ΑΕΚ έπαιξε 255 φορές κατακτώντας 1 πρωτάθλημα, 4 κύπελλα, 1 σουπερ καπ και συμμετέχοντας τρις στο τσαμπιονς λιγκ. Πραγματικά πολύ μεγάλος παίκτης κατά την άποψή μου ίσως ο δεύτερος καλύτερος σε αυτή τη θέση πίσω από το Γρηγόρη Γεωργάτο. Τη στιγμή μάλιστα που ο «Γκέο» έπαιξε στην ΑΕΚ αναβίωσαν παλιές μνήμες για τις αντίπαλες δεξιές πτέρυγες.
Στιγμή
Το πάθος του Μιχάλη για την ομάδα μας ξεχείλιζε και υπήρχαν στιγμές που η συμπεριφορά του ξέφευγε σε περιπτώσεις μνημειωδών αδικιών εις βάρος της ΑΕΚ. Τέτοια, ήταν η απόφαση του μπάκα να δώσει πέναλτι εις βάρος μας στον τελικό με το παο το 1994 στερώντας τη διεκδίκηση του νταμπλ σε μια σπάνια βουτιά του –τίμιου- κατά τα άλλα Κριστοφ Βαζέχα. Ο Κασάπης, μαζί με το Δημητριάδη, το Βλάχο και το Μανωλά, επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά ( κυρίως) στο διαιτητή, σε μια φάση που τώρα προκαλεί γέλιο, αλλά τότε μίσος. Απόρροια αυτής της απόφασης του διαιτητή, ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός του από «αγνώστους» την επόμενη μέρα του αγώνα και η απίστευτη συνομιλία Μελισσανίδη-Μπάκα στο δελτίο ειδήσεων του Σκαϊ, με παρουσιαστή το δηλωμένο ΑΕΚτζη Νίκο Ευαγγελάτο. Σε εκείνο το φοβερό στιγμιότυπο, ο Μπάκας έδειχνε στο πανελλήνιο τους μώλωπές του, φορώντας το ιστορικό κόκκινο σωβρακάκι. Ο Μελισσανίδης αντικρίζοντας αυτό το αν μη τι άλλο θλιβερό θέαμα, έκανε την εξής δήλωση: « Καταρχάς, να τονίσω πως δεν έχω καμία σχέση με το ξυλοδαρμό του. Αλλά θα ήθελα να σταθώ σε κάτι άλλο. Τι παριστάνει ο Μπάκας και βγαίνει στα κανάλια με τα κόκκινα σωβρακάκια; Την Μπριζίτ Μπαρντό;» Αθάνατες πραγματικά στιγμές ελληνικού ποδοσφαίρου.
                                                                        

Δημητρόπουλος
Στον αγώνα κεκλεισμένων των θυρών ΑΕΚ-οσφπ στο «Νίκος Γκούμας», διαδραματίστηκε ενώπιον συγγενών και φίλων του ολυμπιακού, ένα από τα μεγαλύτερα διαιτητικά εγκλήματα της ποδοσφαιρικής ιστορίας της χώρας μας. Η αλλοίωση του αποτελέσματος ήταν πρωτοφανής, ακόμα και για τα τότε δεδομένα και μια άνετη νίκη της ΑΕΚ μετετράπη σε νίκη του ολυμπιακού. Ο Κασάπης ξέφυγε και επιτέθηκε στο διαιτητή με κλωτσιές, ενέργεια που του στέρησε το δικαίωμα να αγωνιστεί για 24(!) παιχνίδια! Αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα, ο Κασάπης ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσυρθεί από την Εθνικκή( σωστά είναι γραμμένο), μαζί με τους Ατματσίδη και Νικολαϊδη. Επέστρεψαν δύο χρόνια μετά, επί Ρεχάγλελ.
Ποδόσφαιρο
Θα ήταν άδικο για αυτόν τον τεράστιο παίκτη να εστιάσω μόνο στο πάθος του. Ο Κασάπης έχει πετύχει πάρα πολλά στην καριέρα του και κατά την άποψη μου η κλήση του στη μικτή κόσμου του ‘95 αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ακόμα έχει πρωταγωνιστήσει, σε πάρα πολλά πανέμορφα γκολ τόσο ως σκόρερ, όσο και ως ο παίκτης της τελικής πάσας. 2 γκολ μου έχουν μείνει από αυτόν. Η εκπληκτική λόμπα στο ματς με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο και το απίστευτο φαουλ επί του Εθνικού. Ποδοσφαιρικά αριστουργήματα. Δεν ξεχνιέται, βεβαίως, και το μεθυστικό «ένα δύο» με το Νάβας εναντίον της Λεβερκούζεν, που άνοιξε το δρόμο για την πρόκριση στους 16 του ουέφα. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ΑΕΚ την δεκαετία που φόρεσε το Δικέφαλο. Τίμησε όσο λίγοι την ομάδα, αλλά δυστυχώς έφυγε με άσχημο τρόπο επί Νικολαϊδη σε μια στιγμή, που από σεβασμό στον Κασάπη προτιμώ να μη γράψω.

Μιχάλη, ευχαριστούμε!


Αφιέρωμα στο Μιχάλη Κασάπη



εναντίον του γαυρου. Η γκολάρα στο 0:06

                                               το φαναστικό γκολ του κασάπη στο 1:10



2 σχόλια:

απ'το 58 στη 18 είπε...

Ο Μιχαλης υπηρξε ο πληρεστερος κατα τη ταπεινη και οχι φυσικα αντικειμενικη αποψη μου αρ.μπακ της ΑΕΚ οσα χρονια μπ0ρω να θυμαμαι σαν ωριμος οπαδος.Ισως ο Νικος Σταθοπουλος τον ξεπερνουσε στη τεχνικη αλλα οχι στο παθος η το αμυντικο του τσαγανο.Αδικια που δεν πηγε μουντιαλ-πηγε ο δικος μας Βαιος βεβαια-αλλα ισως να μην ειχε κι ευκαιριες να φανει.
Αδικια ομως γενικωτερα και η διαχειριση της καρριερας του απο τους εξω απο αυτον .καθως και το τελος της.
ΠΡΟΤΑΣΗ-ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ
Βρισκω εξαιρετικα ενδιαφερον και προτεινω τη δημιουργια μιας βασης δεδομενων των ονοματων των παικτων της ομαδας μας σε βαθος 50ετιας.
Ας ξεκινησει μια προσπαθεια διαρκειας καταχωρωντας ονομαστικα και με τη θεση οσους παικτες θυμομαστε..Δεν ξερω αν υπαρχει ανταποκριση ,περιμενω σχολια,αξιζει ομως εκτος αν ηδη εχει καλυφθει το θεμα σε αλλο χωρο...
Αναφερω ενδεικτικα τερματοφυλακες
ΣΤ.ΣΕΡΑΦΕΙΔΗΣ
ΒΑΓΓ,ΠΕΤΡΑΚΗΣ
Σ.ΒΕΡΝΕΖΗΣ
ΘΟΔ.ΜΑΝΙΑΤΕΑΣ
ΣΤ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Ν.ΣΙΛΙΒΙΣΤΡΑΣ-ΒΕΡΔΗΣ-Ν.ΕΡΡΕΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΛΑΦΟΓΙΑΝΝΗΣ -ΚΟΦΙΝΑΣ-ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΧΙΩΤΗΣ-ΜΗΝΟΥ-ΑΤΜΑ-ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ-ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ-ΣΑΧΑ
ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ..

enwsitis είπε...

υπάρχει ήδη βάση δεδομένων με παίκτες στην ιστοσελίδα aek.com