Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Το ΑΕΚ- 247 Θυμάται...

Στον απόηχο του Γκούντιονσεν, της υποδοχής, της παρουσίασής του και όλων των άλλων ωραίων στιγμών που ζούμε στο πλάι του, θυμήθηκα την τελευταία φορά που κάναμε μεγαλειώδη υποδοχή στο αεροδρόμιο. Αυτή δεν ήταν άλλη από αυτήν του ΤΙΤΑΝΙΟΥ αμυντικού από την Παραγουάη, Κάρλος Γκαμάρα. Πριν ξεκινήσω ωστόσο, να ευχηθώ περαστικά στη γυναίκα του παίκτη μας, Πάπα Μπούμπα Ντιοπ, η οποία αντιμετωπίζει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και βρίσκεται στην εντατική. Περαστικά και όλα να πάνε καλά…

Καριέρα
Ο Κάρλος Γκαμάρα γεννήθηκε στο Ypacarai της Παραγουάης στις 17 Φεβρουαρίου του 1971. Υπήρξε διεθνής παίκτης και αποτελεί τον ρέκορντμαν συμμετοχών με τα χρώματα της Εθνικής του με 110 συμμετοχές. Ήταν ένας παίκτης που αγωνίστηκε κυρίως στη Λατινική Αμερική με σημαντικότερους σταθμούς του την Φλαμένγκο, την Παλμέιρας και την Ιντεπεντιέντε. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε για την Μπενφίκα, την Ατλέτικο Μαδρίτης, την ΑΕΚάρα και την Ίντερ. Συμμετείχε σε τρία μουντιάλ (’98, ’02, ’06).

Μετεγγραφή στην ΑΕΚ

Στην ΑΕΚ ήρθε το καλοκαίρι του 2001 ως δανεικός από την Φλαμένγκο. Η μετεγγραφή πραγματοποιήθηκε επί διοικήσεως Μάκη Ψωμιάδη και στο τιμόνι της ομάδας βρισκόταν ο Φερνάντο Σάντος. Αν για τον Ψωμιάδη, μπορείς να πεις κάτι καλό, είναι πως είχε εξαιρετικό ποδοσφαιρικό μάτι. Έκοβε αμέσως ποιος ποδοσφαιριστής είχε τα φόντα να τον βοηθήσει στις ομάδες του. Ο Γκαμάρα ήταν τέτοιος. Όσα αφιερώματα έχω κάνει μέχρι στιγμής στο μπλόγκ μου, αναφέρονται σε παίκτες που διετέλεσαν επί σειρά ετών υπηρέτες της ΑΕΚ. Ο Κάρλος, αγωνίστηκε για μας μόλις μια σαιζόν, είμαι όμως σίγουρος πως όλοι τον θυμάστε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Πιθανώς να με πείτε υπερβολικό, αλλά κατά την άποψή μου είναι ο ποιοτικότερος αμυντικός που πέρασε ποτέ από την ΑΕΚ. Πανέξυπνος, τίμιος, παικταράς και το πιο απίστευτο όλων είναι πως στο μονοετές πέρασμά του από την ΑΕΚ δεν αντίκρισε ποτέ την κίτρινη κάρτα σε σύνολο 40 αγώνων που έδωσε. Μονομαχία δεν έχανε με κανέναν επιθετικό και ήταν πάντα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Σκόραρε μια φορά εναντίον της Λίτεξ Λόβετς στη Βουλγαρία με κεφαλιά. Παρτενέρ του εκείνη τη σαιζόν στην άμυνα ήταν ο Ροντρίγκο Φερούζεμ, που κατάφερε να κάνει μάγκα ο Παραγουανός. Δυστυχώς όμως για όλους μας, οι μάσκες έπεσαν για τον Βραζιλιάνο στον «τελικό του πρωταθλήματος» απέναντι στο γαύρο που τράκαρε με το Χιώτη και έδωσε την ευκαιρία στον –βδελυρό- Αλεξανδρή να κάνει το 3-1, μειώνοντας αισθητά σε εκείνο το σημείο τις πιθανότητες για πρωτάθλημα. Τίποτα από αυτά βέβαια δε θα είχε συμβεί, αν είχε μετρήσει το κανονικότατο γκολ του Ντέμη στο πρώτο ημίχρονο του εν λόγω αγώνα, που θα μας πήγαινε στα αποδυτήρια με προβάδισμα 2 τερμάτων και αγκαλιά με το πρωτάθλημα που θα άλλαζε την ιστορία μας. Ο κύριος Βασσάρας είχε άλλη άποψη, στερώντας μας αυτό που δικαιούμασταν για μια ακόμη φορά. Ο Γκαμάρα κατέκτησε την επόμενη εβδομάδα το κύπελλο και έφυγε με τις καλύτερες των αναμνήσεων από τη χώρα μας, πηγαίνοντας στην Ίντερ που ξετρελάθηκε μαζί του μετά των αγώνα που δώσαμε με τους Ιταλούς για το Ούεφα εκείνης της χρονιάς. Να σημειώσω πως ο διαιτητής Γκρέιαμ Πολ, έχει ακυρώσει κανονικό γκολ του Γκαμάρα στο Τζουζέπε Μέατσα που θα διαμόρφωνε το σκορ στο 3-2 και θα έδινε άλλη αίγλη στον επαναληπτικό της Φιλαδέλφειας που έληξε 2-2 με τα γκολ των Νικολαίδη και Κωνσταντινίδη.

Αεροδρόμιο/ Χιουμοριστική σκηνή

Ο κόσμος που είχε μαζευτεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος που είχε ανοίξει τις πόρτες του τέσσερις μήνες πριν. Ήταν η εποχή που όλα τα ΚΑΠΗ πανελλαδικά, διοργάνωναν εκδρομές για να δουν το νέο αεροδρόμιο. Όταν λοιπόν έφτασε ο Γκαμάρα η υποδοχή του τίναξε τα λιμνάζοντα νερά των Σπάτων και οι γηραιές κυρίες κοιτούσαν απορημένες τις εκδηλώσεις λατρείας. Μια εξ αυτών χειροκροτούσε μην ξέροντας το λόγο και οι οπαδοί που βρίσκονταν στο χώρο άδραξαν την ευκαιρία και τη σήκωσαν ψηλά φωνάζοντας το εμπνευσμένο: «Γιαγιά Γιαγιά γ..ω τον Πειραιά» προσφέροντας άφθονο γέλιο σε όλους τους παρευρισκόμενους. Αυτή η ιστορία δε βγήκε ποτέ στο φως της δημοσιότητας και πραγματικά δεν ξέρω το λόγο, πάντως εγώ δε θα το ξεχάσω ποτέ. Όσο για τον Γκαμάρα, το σύνθημα που ακουγόταν ήταν το «Κάρλος Γκαμάρα, λα λα λα» στο ρυθμό του « I love you baby». 

Το γκολ που πέτυχε ο Κάρλος



Κάρλος Σ’ ευχαριστούμε και να είσαι πάντα καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: