Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Γαύροι είστε νούμερα...


Ποδοσφαιρική γιορτή ξεκινά σήμερα σε Πολωνία και Ουκρανία με εμάς να την βλέπουμε θετικά λόγω της παρουσίας της Εθνικής μας ομάδας σε αυτήν, ωστόσο κάτι μας κρατάει απόμακρους –θεωρώ- και δεν είναι άλλο από τη δεινή θέση της ΑΕΚ. Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια, όμως!

Κι αυτό γιατί, σε κάθε ΕΥΡΟ, σε κάθε δίσεκτο έτος η ΑΕΚ δοκιμάζεται. Έτσι ήμαστε το 2004, όπου είχαμε φθάσει στο σημείο «μηδέν». Έτσι το 2008 που μας είχε κλαπεί ένα πρωτάθλημα και σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους, έτσι και φέτος που δεν είμαστε στο σημείο «μηδέν» αλλά σε σημείο υπό του μηδενός.

Ο ξεφτιλισμός της ομάδας είναι διαρκής και επώδυνος. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω καν την ομάδα που επιλέγει να πάει ο Κωστάκης ο Μανωλάς. Εκείνη η ομάδα του αρμόζει, βάση χαρακτήρα και ηλιθιότητας. Κι αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και μείνει, δεν παίρνω κουβέντα πίσω. Κολωπαίδι είναι, έχοντας το αποδείξει εκεί που όλοι οι ποδοσφαιριστές κρίνονται. Στον αγωνιστικό χώρο. Ας πάει στον Πειραιά που πάντα στις δύσκολες –για μας- ώρες ψωνίζει από Φιλαδέλφεια μεριά. Βλέπε Μπάγεβιτς, Σαμπανάτζοβις,  βλέπε Οκκά, βλέπε Τζιμπούρ, βλέπε βολιδοσκοπήσεις σε Σκόκο, Λάκη και πολλούς άλλους. Τέτοιοι είναι και δεν αλλάζουν ούτε όταν είναι έτη φωτός –ποδοσφαιρικά- μακριά.

Ξεφεύγω λίγο από την καθημερινότητα, διότι τώρα που έπιασα τους «χάρτινους» εκνευρίστηκα. Στο αλατοπίπερο λοιπόν της ζωής που είναι η μπάλα, είμαι σίγουρος πως σε συζητήσεις που έχετε κάνει με Ολυμπιακούς θα έχετε ακούσει δύο πράγματα που μας καταλογίζουν οι «πειραιώτες». Πρώτον το περίφημο «πέστε κάτω» στον αγώνα Κυπέλλου το 2001 με τον αλήστου μνήμης διαιτητή Ποντίκη. Ναι τον αγώνα που προηγηθήκαμε με 1-0, και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Θυμάμαι ακόμα την κάθετη πάσα του Τσάρτα στον Ντέμη και την χωρίς λόγο διακοπή του αγώνα εκείνη τη στιγμή. Ο Ποντίκης ανακάλυψε φαουλ του Ζήκου στο –καλό παιδί του Λιμανιού- Ηλία Πουρσανίδη δίνοντας του και κίτρινη κάρτα που συμπτωματικά ήταν η δεύτερη. Το γήπεδο μετετράπη σε ηφαίστειο και ο Νικολαϊδης εκτός εαυτού έβρισε τον Ποντίκη για να αντικρίσει την κόκκινη κάρτα. Το διαφαινόμενο 2-0, έγινε 1-0 και 11 εναντίον 9. Το γήπεδο άρχισε να βράζει και να φωνάζει «πάρτε την ομάδα… και φύγετε». Ένα σύνθημα που περίκλειε όλη την οργή των οπαδών κατά της διαδραματιζόμενης  κόκκινης  χούντας που έδινε μπροστά στα μάτια των σοκαρισμένων φιλάθλων μια από τις τελευταίες της παραστάσεις εκείνου του τύπου. Μετά μεταλλάχθηκε σε «επιστημονική» διαιτησία και σφυρίγματα επιπέδου ιατρικής σειράς, με χειρουργική ακρίβεια που θα ζήλευε και ο διάσημος Γιακούμπ.  Από την ιστορία της ανεπανάληπτης σφαγής του Ποντίκη και άλλων αντιπαθέστατων τρωκτικών στον Ιερό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας έμεινε το «πέστε κάτω» που ήταν προσταγή του ανακόλουθου Πέτρου Στάθη που έγινε μάγκας από την ΑΕΚ. Δεν ξέρω πόσα πολλά λεφτά έβγαλε από την ΑΕΚ, ξέρω όμως ότι τον έμαθε όλη η Ελλάδα.

Το άλλο παιχνίδι που μας καταλογίζουν είναι το «κλείστε τα φώτα». Αυτές οι τρείς μαγικές λέξεις επιστρατεύθηκαν από τον «υπέροχο κόσμο του ολυμπιακού» για να δικαιολογήσει όπως εκείνος κατάλαβε τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο Νίκος Γκούμας. Σε έναν αγώνα που πρέπει να έχουμε γύρω στις 20 τελικές προσπάθειες, το ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει γύρει προς το τότε «Γ. Μόσχος» και η τάση των προβολέων αυξομειώνεται διαρκώς από την αρχή του αγώνα. Κάποια στιγμή, σβήσανε τα φώτα και οι ολυμπιακοί το εξέλαβαν ως ηθελημένο για να προστατευτεί η ΑΕΚ. Δυστυχώς για τον ΟΣΦΠ, ευτυχώς για τον περήφανο ΔΙΚΕΦΑΛΟ ΑΕΤΟ το βίντεο ως μάρτυρας αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Σας το παραθέτω, προς αποκατάσταση άλλης μιας ύπουλης και ψεύτικης προπαγάνδας των Πειραιωτών εις βάρος της τεράστιας ομάδας μας. Άντε καλημέρα και καλή επιτυχία στην Εθνική μας σήμερα…

1 σχόλιο:

απ'το 58 στη 18 είπε...

ΟΚΟ
Καμμια σχεση με το τιτλο αλλα πρωτα απο ολα θα πλειοδοτησω με ισως το καλυτερο κειμενο που εχει γραψει ο αγαπητος μας οικοδεσποτης. ευστοχη και δυναμικη αναλυση στο πως γραφεται η ιστορια απο τους νικητες . (Αναφερομαι φυσικα μονο στα ποδοσφαιρικα πραγματα γιατι εχω την αποψη οτι στην Ελλαδα ενα μεγαλο μερος της Ιστοριας γραφεται απο τους "ηττημενους"κι εχει να κανει με την ελαφροτητα και αφεση αμαρτιων που δινει η κοινη-διαμορφουμενη- γνωμη απο κυκλους και Μεσα που "προερχονται " απο την Αριστερα αλλα γουσταρουν μεχρι θανατου να ανατρεφονται και να επιβιωνουν Δεξια.)
Αλλη συζητηση αλλα ωφειλα να το πω κι οποιος θελει καταλαβαινει.Δυστυχως η ΑΕΚ υποφεροντας παντα απο το μπονους των 50 εδρων επρεπε παντα να χρησιμοποιει "αντιπολιτευομενες" τακτικες αντιστασης που που συχνα την επνιγαν. Το "πεστε κατω" ηταν μια απο αυτες.Εχω αναφερθει ξανα στον Γκαντι,ενα πνευμα αιωνες μπροστα απο το χωροχρονο του.Προσπαθουσε να πολεμησει αυτο που εβλεπε σαν κακο με ανορθοδοξο τροπο .Καποτε νικησε η σκεψη του.
Η ομαδα μας δεν ειχε ποτε μεγαλο στοχαστη στα διοικητικα της,ομως ειχε το στιγμα της συνεχους αδικιας που το πολεμησε συχνοτερα λαθος ...Εχοντας παραστει στους βιασμους ,λεω υπηρξαν στιγμες που η λαθος αντιμετωπιση ηταν μονοδρομος.Θυμαμαι τον ιδιο Δελλα που εδειχνε την αγαπη του στο Καραισκακη σαν Ανορθωσιτης,να στεκεται "πεσμενος "σαν μωρο που πεισμωσε και κρατα την αναπνοη του, κοντα στο τερμα προς την 21 και να αρνειτεαι την ατιμωση της λογικης,το ετσιθελικο νοκ-αουτ...Ημεγαλη και οχι δικαιη παραμονη μας στην απ'εξω εθρεψε καποιες ηττοπαθεις και δακρυβρεκτες νοοτροπιες που δεν μας βοηθησαν να μεγαλωσουμε και να βελτιωθουμε.ΟΜΩΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.Λες και παραμειναμε με τη "καταρα" του προσφυγικου πληθυσμου και του αποπαιδου..Τιμη μας η καταγωγη αλλα οχι και η μεταχειριση...
Σε μια απο τις χρονιες που στη διοικηση ηταν ενας ανενδοτος τυπος που λεγοταν Γιδοπουλος και ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ τη κλοπη του τιτλου απο το ιδεοληπτικο πνευμα της εποχης που εκπροσωπουσε η λαικιστικη Εξουσια απονεμοντας ασυλια στη Λαρισα,ηρθε στην ομαδα ο ΟΚΟ.Ενας Πολωνος απο το ΑΜΒΟΥΡΓΟ με ταλεντο Βραζιλιανου.Τεραστια τεχνικη ,απυθμενο θρασος,σπιρταδα,τεμπελης και πεισματαρης ξενυχτης ποτης και μαγκας.Με τη ποδοσφαιρικη αλαζονεια του ζησαμε μια μετεμψυχωση ,χτυπα ξυλο του Νεστορα,του Μιμη,του Πομωνη(ατραγουδιστος θεος),ολων αυτων των κοντων δαιμονων που εξευτελιζαν το ακατορθωτο..Πηραμε το πρωταθλημα του 89 με το Τακαρο απο μπαλια τουΕφυγε μετα 2 χρονιες ισως γιατι ειχε δωσει τα παντα ισως γιατι δεν χωρουσε στο" δογμα Τρουμαν"(...)Τον θυμηθηκα βλεποντας αυτη την αταλαντη Πολωνια που απο καραγκουνιαση δεν κερδισαμε και θα μας στοιχισει τελικα.
Δυστυχως συμφωνω με την ανακοινωση ΟΣΦΠ γιε τη διαχειριση τραυματισμου του Αβρααμ.Αυτο το γιατρο τον ειχα κληρουχα στο Ναυτικο και ειμαι σιγουρος για χαριστικο κι οχι αξιοκρατικο διορισμο του .Δεν ειμαι σιγουρος για επιστημονικη του καταρτιση του στην Ορθοπεδικη ομως..