Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Κάποτε στην ΑΕΚ!




Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην ιστορία της ΑΕΚ αποτελεί ο Ντέμης Νικολαϊδης. Στο αφιέρωμα θα εστιάσω αποκλειστικά στον ποδοσφαιριστή Νικολαϊδη και όχι στον μετέπειτα πρόεδρο.
Τα πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στο Γκίσεν της Γερμανίας από Έλληνες  μετανάστες γονείς την 17η Σεπτεμβρίου του 1973, όπου και έζησε τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του. Εν συνεχεία, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής των γονέων του, στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί άρχισε το σχολείο και το ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του. Σε ηλικία 13 ετών, εντάχθηκε στο σύλλογο του τόπου του, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.  Πριν αρχίσει να παίζει ποδόσφαιρο επί καθημερινής βάσεως, ήταν ταμίας στο τοπικό κλαμπ της Ορίτζιναλ στην πόλη. Στα 19 του πραγματοποίησε την πρώτη του χρονιά ως ποδοσφαιριστής σκοράροντας 14 φορές για την ομάδα του. Το όνομά του άρχισε να ακούγεται έντονα και οι σκαουτερ ομάδων πρώτης και δεύτερης Εθνικής συνέρρεαν στην Αλεξανδρούπολη για να τον δουν να αγωνίζεται. Αρχικά, αγωνιζόταν ως εξτρεμ, είτε δεξιό, είτε αριστερό και διέθετε μια εκπληκτική έφεση στο σκοράρισμα και δει στο τελείωμα των φάσεων. Ο Απόλλων Αθηνών, με αστραπιαίες κινήσεις έκλεισε το ανερχόμενο αστέρι και ο Ντέμης έκανε ένα σημαντικότατο βήμα για την καριέρα του, κατεβαίνοντας στην Αθήνα. Είναι ευρέως γνωστό πως κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Απόλλωνα, επισκεπτόταν τη Νέα Φιλαδέλφεια ως οπαδός και μόνιμος θαμώνας της «Σκεπαστής». Δεν είχε κάποιο πρότυπο ποδοσφαιριστή της τότε ομάδας, απλώς θαύμαζε τη μεγάλη ΑΕΚ της εποχής. Επί διοικήσεως Μιχάλη Τροχάνα, το 1995, είχε συμφωνήσει σε όλα με την ΑΕΚ, αλλά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έθεσε βέτο στη μετεγγραφή, επικαλούμενος πλουραλισμό στην επιθετική γραμμή. Αυτό ήταν κάτι που στενοχώρησε τόσο τον ίδιο, όσο και τον κιτρινόμαυρο κόσμο που επιθυμούσε διακαώς την απόκτηση του δηλωμένου ΑΕΚτζή. Την επόμενη χρονιά έγιναν τα γνωστά πράγματα με τη φυγή Μπάγεβιτς και ο δρόμος για τη μετεγγραφή του είχε ανοίξει.
Άλμα στην ΑΕΚ
Το καλοκαίρι του 1996 ήταν ένα καλοκαίρι θυμού για τον κόσμο που είδε το ίνδαλμα του να φεύγει για τον ΟΣΦΠ. Ο Τροχανάς, έχοντας σημειώσει μια ήττα στο θέμα Μπάγεβιτς, έπρεπε να μετριάσει κάπως της εντυπώσεις, κερδίζοντας τη μάχη για το νέο αστέρι της Ελλάδας, τον Ντέμη. ( Και) Εκεί όμως ηττήθηκε, καθώς η πρόταση του Κόκκαλη ήταν 300 εκατομμύρια δραχμές υψηλότερη, 200 στον Απόλλωνα και 100 στον Ντέμη. Ο Νικολαϊδης όμως είπε στον τότε πρόεδρο του Απόλλωνα , Αλαμάνο, πως ή πάω στην ΑΕΚ τώρα, ή μένω εδώ και πάω του χρόνου ως ελεύθερος. Υπό το φόβο να χάσει τα λεφτά, ο Αλαμάνος, ενέδωσε και τον παραχώρησε στην ΑΕΚ, όπου και έγινε αυτομάτως το αγαπημένο παιδί της κιτρινόμαυρης εξέδρας. Τις πρώτες μέρες του στην ΑΕΚ, οι δηλώσεις ήταν συνεχείς και οι επικλήσεις του στο Δικέφαλο καθηλωτικές.
Καριέρα
Στην ΑΕΚ ο Νικολαϊδης παρέμεινε για 7 χρόνια. Κατάφερε μέσα σε αυτά να είναι ο τέταρτος τη τάξει σκόρερ όλων των εποχών. Το επίτευγμα του είναι φανταστικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι τρεις θρύλοι που είναι από πάνω του έπαιξαν τα διπλάσια χρόνια από αυτόν για την ΑΕΚ. (Παπαϊωάννου, Μαύρος, Νεστορίδης). Το ποσοστό του στην επίτευξη γκολ, είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. 125 γκολ, σε 188 εμφανίσεις. Αποτελεί τον πρώτο Έλληνα σκορερ σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 27 τέρματα, το μόνο Έλληνα παίκτη που έχει σκοράρει 4 γκολ σε ένα Ευρωπαϊκό ματς, το μόνο παίκτη που έχει πετύχει δύο φορές πέντε γκολ σε έναν αγώνα και είναι στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ του Κυπέλλου Ουέφα Πανευρωπαϊκά. Έχει τιμηθεί με το παγκόσμιο βραβείο Fair Play για την κίνησή του να υποδείξει στο διαιτητή πως έκανε παράβαση, ενώ ο τελευταίος είχε μετρήσει το γκολ του. Κακές αναμνήσεις απο αυτόν, εχουν σχεδόν όλες οι αντίπαλες ομάδες. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ λίγο περισσότερο καθώς εναντίον τους έχει δύο ντουζίνες γκολ.
Στιγμή
Το καλοκαίρι του 1998, ο Νικολαϊδης έφτασε κοντά στο να αφήσει την ΑΕΚ για λογαριασμό της Βελγικής Αντερλεχτ. Η τότε διοίκηση της Ενικ, ήταν θετική στην παραχώρησή του και ο Νικολαϊδης άρχισε να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αφήσει την ομάδα που λάτρεψε και λατρεύτηκε. Ο ξεσηκωμός της Ορίτζιναλ ήταν πρωτοφανής. Επικοινώνησε μαζί του, ζητώντας του να βγουν για φαγητό. Μια ώρα μετά ο Νικολαϊδης είπε πως αγαπάω υπερβολικά αυτή την ομάδα για να την αφήσω και παρέμεινε στην ΑΕΚ. Συνολικά κέρδισε 3 κύπελλα, 1 σούπερ καπ και το Ευρο 2004 με την Εθνική.

Είτε τον συμπαθούμε, είτε όχι νομίζω πως του χρωστάμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που προσέφερε στην ομάδα μας.


        Αφιερώματα στο Ντέμη
5 γκολ σε ένα ματς
Εναντίον του Γαύρου και τραυματισμένος

πανηγυρίζοντας στη Σκεπαστή

ΕΝΩΣΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: