Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Το ΑΕΚ- 247 Θυμάται...


 ....πανηγυρίζοντας το πρωτάθλημα του 1994

Τον αγαπήσαμε όσο λίγοι. Προσέφερε στην ΑΕΚ όσο ελάχιστοι. Ήρθε αθόρυβα κι έφυγε ξαφνικά για να βοηθήσει κατευθείαν από άλλο πόστο. Δεν προκάλεσε ποτέ με τη συμπεριφορά του και ήταν πρότυπο επαγγελματία και αθλητή. Αναμφίβολα είναι μέσα στους δύο, τρεις καλύτερους ξένους που πέρασαν από την ΑΕΚ. Ο λόγος για το #8 τον μεγάλο Τόνι Σαβέφσκι. Κατέκτησε με την ΑΕΚ τέσσερα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, 1 λιγκ καπ και ένα Σούπερ καπ.

Καρίερα

Γεννήθηκε στην Μπιτόλα της ΠΓΔΜ το 1963 κι άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο από πολύ νωρίς, πριν πάρει μετεγγραφή στην Βαρντάρ το 1980 όπου και παρέμεινε για 8 συνεχόμενα χρόνια. Την περίοδο 87-88 κατέκτησε με την Βαρντάρ Σκοπίων το πρωτάθλημα, το οποίο στη συνέχεια της αφαιρέθηκε λόγω δικαστικής απόφασης που εκκρεμούσε σχετικά με αφαίρεση βαθμών της Παρτιζάν. Επί διοικήσεως Στράτου Γιδόπουλου το Δεκέμβρη του 1988 ο Τόνι ήρθε στην ΑΕΚ αθόρυβα και συντέλεσε στο να κατακτηθεί ο τίτλος του πρωταθλήματος μετά από 10 χρόνια ανομβρίας. Ήταν βασικός σε όλα τα παιχνίδια του δευτέρου γύρου και πρωταγωνιστής στο ιστορικό παιχνίδι απέναντι στον Ολυμπιακό, στο πιο εμφατικό πρωτάθλημα όλων των εποχών. Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε 357 φορές, πρώτος σε συμμετοχές ξένος παίκτης, σκοράροντας 58 τέρματα και πετυχαίνοντας μια σειρά από κρίσιμα γκολ κυρίως σε Ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ρείντζερς, Μίλαν, Άγιαξ είναι οι ομάδες που ο Τόνι σκόραρε και μας έκανε περήφανους. Με τη Ρείντζερς μάλιστα είναι και ένα από τα ελάχιστα παιχνίδια στα οποία ο Σκοπιανός πανηγύρισε με την ψυχή του και έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο για να θυμόμαστε αυτό το εξαιρετικό γκολ της μεγάλης τότε ομάδας. Στην ΑΕΚ έπαιξε για 12 χρόνια και τη σεζόν 2000-2001 κρέμασε αιφνιδίως τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να αναλάβει υπηρεσιακός προπονητής μαζί με τον Έγκε Γκέρανρτ βοηθώντας την ομάδα να τερματίσει 3η στο πρωτάθλημα της τότε περιόδου. Τα επόμενα τρία χρόνια πήγε στην Κύπρο όπου υπήρξε προπονητής του Απόλλωνα Λεμεσού και της Ομόνοιας Λευκωσίας με την οποία μάλιστα κατέκτησε και το πρωτάθλημα. Το 2004, όταν ο Νικολαϊδης έγινε πρόεδρος στην ΑΕΚ, επέστρεψε για να αναλάβει το τμήμα σκαουτινγκ. Επί των ημερών του, ανακάλυψε στα συνεχή του ταξίδια ανά την Ελλάδα παίκτες που ήταν ικανότατοι και πρωταγωνίστησαν στην ΑΕΚ όπως ο Παπασταθόπουλος, ο Γκέντσογλου, ο Πλιάτσικας και ο Ταχτσίδης. Παίκτες ικανότατοι βάσει ταλέντου, που άλλοι πέτυχαν και άλλοι λόγω χαρακτήρα παρέκλιναν του αρχικού τους στόχου.

Αναγνώριση
Το ήθος του Τόνι ήταν αδιαμφισβήτητο και εκτιμήθηκε από το σύνολο της φίλαθλης Ελλάδας. Σπάνια θα βρεις κάποιον να μιλήσει με κακά λόγια για τον μεγάλο αυτό παίκτη και άνθρωπο. Η αναγνώριση που έτυχε ήταν συγκλονιστική και Σαραβάκος, Γεωργιάδης, Βάντσικ και Καραπιάλης είναι μερικοί από τους αντιπάλους που τον εκθείασαν τόσο για τις ποδοσφαιρικές του αρετές όσο και για τον αψεγάδιαστο χαρακτήρα του. Ο επαγγελματισμός του Σκοπιανού άσσου, μετουσιώνεται στο γνωστό περιστατικό της Γλασκόβης μετά τη μεγάλη νίκη επί των Ρείντζερς με δικό του γκολ. Σύσσωμη η ομάδα είχε κατέβει στο φουαγιέ του ξενοδοχείου και χαρτόπαιζε σε μια εικόνα που θύμιζε τεκέ από την πόκα και τα τσιγάρα. Ο Τόνι κάθισε μαζί τους για πολύ λίγο προκειμένου να υπερασπιστεί την έννοια της ομάδας, αλλά στις 11:30 όπως προέβλεπε ο εσωτερικός κανονισμός αναχώρησε για το δωμάτιο του, επηρεάζοντας πολλούς συμπαίκτες του χωρίς να πει τίποτα που τον ακολούθησαν και αυτοί για κατάκλιση λίγο αργότερα.
Ηρωικές Στιγμές
Ο Τόνι ήταν από εκείνους που κυριολεκτικά μάτωναν τη φανέλα. Πολλές ήταν οι φορές που συνέχιζε ανεπηρέαστος να αγωνίζεται με βγαλμένο ώμο, σπασμένη μύτη ή ανοιγμένο κεφάλι. Η αγάπη του για την ΑΕΚ, αλλά κυρίως η τιμιότητα και ο επαγγελματισμός του τον «ανάγκαζαν» να συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο. Οι επιστροφές του από σοβαρούς τραυματισμούς εξέπλησσαν ανέκαθεν ευχάριστα το ιατρικό επιτελείο της ΑΕΚ και ο Τόνι πάντα ήταν στην πρώτη γραμμή. Όταν μιλάει για τον κόσμο της ομάδας κλαίει από θαυμασμό και νοσταλγία όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Αν και δε θα ξανακούσουμε ποτέ από τα μεγάφωνα της Φιλαδέλφειας το ιστορικό « με το νούμερο 8… Τόνι … Σαβέφσκι, ΟΛΕ» δε θα τον ξεχάσουμε για αυτά που πρόσφερε στην ομάδα μας όλα αυτά τα χρόνια, καθιερώνοντας στις συνειδήσεις πολλών εξ ημών, ως τον κορυφαίο ξένο παίκτη όλων των εποχών. Τόνι, Σ’ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για όλα!

αφιέρωμα του Χατζηγεωργίου στον Τόνι Σαβέφσκι... στο 49:15 το κλάμα του Τόνι

μεγάλο γκολ απέναντι στους Σκωτσέζους και ... πανηγυρισμός!
το πρώτο γκολ της ΑΕΚ στην Ιστορία του Champions League. Σκόρερ ο Τόνι εναντίον του Αγιαξ!

σκοράροντας εναντίον της Δυναμό Δρέσδης σε μια απο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες της ΑΕΚ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: