Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ!



Ηλίας Ατματσίδης

«Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι… Και τώρα οι συνθέσεις των ομάδων… Με το νο1 Ηλίας Ατματσίδης… ΟΛΕ» 251 φορές έπαιξε για μας –κυριολεκτικά-, ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Ο άνθρωπος που έδειξε στους Έλληνες πως θα είναι ο σύγχρονος τερματοφύλακας. Άψογος χειριστής της μπάλας, εκπληκτικός στις τοποθετήσεις και κυρίως ο ορισμός του Αρχηγού.
Καριέρα
Αγωνίστηκε στην ΑΕΚ δέκα συνεχόμενα χρόνια προερχόμενος από τους Πόντιους Βέροιας. Αποκτήθηκε το 1992 για να πλαισιώσει τον επίσης εξαιρετικό Αντώνη Μήνου. Έμαθε πολλά από αυτόν και την πρώτη χρονιά προπονείτο απλώς χωρίς να συμμετέχει σε αγώνες. Την επόμενη (93-94) ξεκίνησε βασικός και ήταν ανελλιπώς ο τερματοφύλακάς μας μέχρι την περίοδο 2001-2002. Τα επόμενα έξι χρόνια ήταν φανταστικός και πραγματοποιούσε μεγάλες εμφανίσεις στο σύνολο των παιχνιδιών, δίνοντας όμως πάντα το κάτι παραπάνω στους αγώνες με τον ΟΣΦΠ. Με αυτούς έχει κάνει τις πιο εμβληματικές συμμετοχές και υπήρχαν αγώνες που πίστευες ότι δεν υπάρχει τρόπος να δεχθεί γκολ. Το 2001 στον αγώνα με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο γράφτηκε μια άσχημη σελίδα στη καριέρα του Ατματζίδη. Το 6-1, όπου ο μακαρίτης Γιάννης Παθιακάκης, παρέταξε μια ομάδα επιπέδου φιλικού αγώνος και τερματοφύλακα τον Ηλία. Το συγκεκριμένο αγώνα για αδιευκρίνιστο λόγο τον θεωρούσαμε χαμένο εκ των προτέρων. Ήταν ο επαναληπτικός του διαιτητή Ποντίκη, με τα αίσχη στη Νέα Φιλαδέλφεια στην τελευταία παράσταση της μητροπουλιακής παράγκας. Στον αγώνα του Ολυμπιακού Σταδίου, ντεμπουτάρισε παίκτης ονόματι Χρήστος Πίττος για λογαριασμό της ΑΕΚ, που μάρκαρε «μαν του μαν» το μεγάλο Ζιοβάνι. Ο αγώνας έληξε με το βαρύ σκορ και τον Ατματζίδη να παλεύει μόνος του. Για την ιστορία, αυτή ήταν και η μόνη συμμετοχή του Χρήστου Πίττου με τα χρώματα της ΑΕΚ. Αυτός ο αγώνας έγινε η λαβή των ολυμπιακών για να πειράξουν τον Ατματζίδη. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε πως αυτή η λογική, είναι απόρροια των 5 τουλάχιστον αγώνων που ο «Άτμα» κέρδισε το γαύρο μόνος του. Η περίοδος 2001-2002 ήταν η τελευταία που αγωνίστηκε, πριν τον διώξει με άκομψο τρόπο ο Μπάγεβιτς και βρει ποδοσφαιρική στέγη στον ΠΑΟΚ. Εκεί τον αντιμετωπίσαμε 3 φορές και όποτε αγωνίστηκε αποθεώθηκε από τον κιτρινόμαυρο κόσμο τόσο στη Νέα Φιλαδέλφεια όσο και στην Τούμπα. Τέλος, συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λίγκ και στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1994.
Επιθετικές στιγμές
Όπως έγραψα προηγουμένως, ο Ατματσίδης ήταν αναμφίβολα ένας τερματοφύλακας με πλούσιες ποδοσφαιρικές αρετές. Το 1996 στον τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναικό, έχοντας αποκρούσει πέναλτι στη ψυχοφθόρα διαδικασία, εκτέλεσε το πέμπτο και όπως αποδείχθηκε νικητήριο. Με τη μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι και ύστερα από την άλλη πλευρά στα δίχτυα χάρισε στην ΑΕΚ το 10ο κύπελλο τις ιστορίας της πανηγυρίζοντας με τον κόσμο της ΑΕΚ(βίντεο). Η πιο εμφατική του στιγμή, όμως, είναι ο αγώνας με την Ξάνθη την περίοδο 98-99. Τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, και με νίκη θα παίρναμε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο αγώνας δεν μας έβγαινε, και ήταν στο 0-0 μέχρι το 70 όπου ο Τόνι Σαβέφσκι κέρδισε πέναλτι. Ουδείς αναλάμβανε την εκτέλεση του και για περίπου 30 δευτερόλεπτα η μπάλα ήταν στημένη στη βούλα χωρίς παίκτη από πάνω της. Έξαλλος ο Ατματσίδης φώναζε να εκτελεστεί. Απάντηση δεν έπαιρνε και τα δευτερόλεπτα κυλούσαν. Ως γνήσιος αρχηγός βροντοφώναξε ΠΑΡΩΝ. Ξεκίνησε με σπριντ από το τέρμα της Σκεπαστής προς αυτό της «21», μέσα σε ξέφρενα πανηγύρια από το κατάμεστο γήπεδο. Πήρε φόρα εκτέλεσε σκόραρε και γύρισε να υπερασπιστεί όπως μόνο αυτός ήξερε την εστία της ομάδας μας.
Δήλωση
Στον αγώνα με τον Ολυμπιακό την περίοδο 97-98 η ΑΕΚ είχε αγωνιστεί φρικτά έχοντας πάρα πολλές απουσίες. Ο μόνος που στεκόταν στο ύψος των περιστάσεων, ήταν ο Ηλίας. Σε τουλάχιστον 8 περιπτώσεις είχε αποσοβήσει το γκολ με αποκρούσεις που έχουν μείνει στην ιστορία. Με την είσοδο του Νικολαϊδη και το γκολ του στο 57’, η ΑΕΚ έφυγε με τη νίκη και την πρώτη θέση στο πρωτάθλημα. Στο τέλος του αγώνα  δημοσιογράφος είπε στον Ηλία το εξής: -Πως αισθάνεται ο ήρωας της σημερινής αναμέτρησης; Και πήρε την πληρωμένη απάντηση: - «Το έχω ξαναπεί και σε προηγούμενη δήλωση, οι ποδοσφαιριστές δεν είναι ήρωες. Ήρωες είναι ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας που πολεμούσαν για την πατρίδα. Ευχαριστώ»

Λιάκο σε ευχαριστούμε! 

Κύπελλο με Παο

Δείτε στο 2:36


Αφιέρωμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: