Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα (από sday.gr)

Του Ευάνθη Γκόγκουλη

Κατά κύματα επιτίθετο ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, πριν από ακριβώς 15 χρόνια. Αλλά γκολ δεν έμπαινε με τίποτα. Πότε ο Ηλία Ατματσίδης, πότε η αστοχία των επιθετικών του, δεν του επέτρεψαν να χαρεί τη νίκη, την οποία βάσει απόδοσης άξιζε. Και όχι μόνο αυτό. Στο 60', στην πρώτη ουσιαστικά επίθεση της «Ένωσης», ο Ντέμης Νικολαΐδης σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό 0-1!
Έτσι, το πρωτάθλημα είχε αρχίσει με τους καλύτερους οιωνούς για την ΑΕΚ του Ρουμάνου τεχνικού, Ντουμίτρου Ντουμίτριου. Να νικάς εκτός έδρας τον πρωταθλητή στην 3η αγωνιστική. Τι καλύτερο; Ο Ολυμπιακός, βέβαια, ήταν ανώτερος και έχασε αμέτρητες ευκαιρίες, αλλά και η «Ένωση» ήξερε τι ζητούσε. Με πολυπρόσωπη άμυνα, τον Ατματσίδη σε μία από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του και τον Ντέμη να «χτυπά» την κατάλληλη στιγμή, λίγο μετά την είσοδό του στο ματς, πήρε μία σπουδαία νίκη.
Η ΑΕΚ εντυπωσίασε εκείνη τη χρονιά στα ντέρμπι, μια και για πρώτη φορά στη ιστορία της κέρδισε και τα τέσσερα παιχνίδια κόντρα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να της χαρίσει τον τίτλο ούτε καν για να κρατήσει τον Ντουμίτριου στη θέση του μέχρι το τέλος της σεζόν. Στο τέλος της χρονιάς, η ΑΕΚ περιορίστηκε στην 3η θέση και ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε πρωταθλητής για δεύτερη διαδοχική χρονιά.
Άξιο αναφοράς είναι και το αήττητο εντός έδρας σερί που δημιούργησε ο Ολυμπιακός ύστερα από αυτήν την ήττα. Οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν χωρίς ήττα στα επόμενα 70 παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, από τα οποία μάλιστα κέρδισαν τα 62! Μάλιστα, το σερί έσπασε με τρόπο... καρμπόν, στις 27 Ιανουαρίου 2002. Με τον Άρη στον ρόλο της... ταμπουρωμένης ΑΕΚ, τον Κατεργιαννάκη να ντύνεται... Ατματσίδης και τον άσημο Ζμπαρί να «χτυπάει» σαν τον Νικολαΐδη.


Ολυμπιακός - ΑΕΚ 0-1
(60' Ντέμης Νικολαΐδης)

Ολυμπιακός (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Τοχούρογλου, Βαρεσάνοβιτς (78' Μπάντοβιτς), Καραταϊδης, Νταμπίζας, Αμανατίδης (75' Γεωργάτος), Νινάδης, Γιαννακόπουλος, Πασσαλής, Αλεξανδρής (70' Οφορίκουε), Ίβιτς.

ΑΕΚ (Ντουμίτρου Ντουμίτριου): Ατματσίδης, Ντόμπος, Κωστένογλου, Καλιτζάκης, Μαχαιρίδης, Κασάπης, Κατσαβός, Κοπιτσής, Σαβέβσκι (82' Βλάχος), Κωστής (52' Νικολαΐδης), Μπατίστα (65' Μαλαδένης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: